Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Знай міру: ознаки передозування кофеїном

Знай міру: ознаки передозування кофеїномКава – це улюблений напій багатьох людей: без неї не можуть прокинутися та почувати себе бадьоро ні офісні працівники, ні домогосподарки, ні фрі-лансери. Проте вживати її, як і будь-який інший напій, слід відповідально, пам’ятаючи про можливі наслідки для здоров’я. Зловживання – це завжди погано, у всьому треба знати міру.

Яка максимальна норма вживання кави на добу? Медики стверджують, що дорослій людині необхідно близько 200 мг кофеїну на день, щоб відчувати себе бадьорою та повною сил й енергії. Проте всі ми індивідуальні, комусь потрібно трішки більше, комусь трішки менше – це приблизна цифра. В першу чергу слід покладатися на своє самопочуття, спостерігати за реакцією організму на кофеїн.

Максимальна доза кофеїну на добу – 400 мг. В одній чашці американо, наприклад, міститься 100-140 мг кофеїну, отже на день не варто вживати більше 3-х чашок цього напою. Ця доза стосується дорослих здорових людей, для вагітних вона складає 300 мг, для підлітків – 100 мг. Дітям до 10 років лікарі взагалі не радять пити каву.

До чого може призвести передозування кавою?

Більш високі за зазначені вище дози кофеїну можуть викликати різні хвороби, до яких належить гіпертонія, аритмія, порушення артеріального тиску. Пік впливу кофеїну на людський організм настає приблизно через 2 години після вживання кави, тому перед сном ввечері цей напій краще не пити.

Трапляється, що людина все ж випила більше кави, ніж рекомендують лікарі. Які ж симптоми передозування кофеїном? До них належать такі ознаки:
  • нервозність;
  • прискорене серцебиття;
  • тривожність;
  • почервоніння обличчя;
  • дратівливість;
  • смикання м’язів;
  • людина не може зібрати думки до купи;
  • проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту;
  • незв’язна мова.
Якщо передозування незначне, його симптоми пройдуть самі по собі через певний час. У такому разі слід відмовитися від кави принаймні на 2 доби. Якщо ж ознаки передозування сильні, слід обов’язково звернутися до лікаря.

Регулярне вживання 500 та більше міліграм кофеїну на день гарантовано викличе проблеми зі здоров’ям, тож не слід пити так багато цього ароматного напою. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED