Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому ми сивіємо? Пояснення сивини з медичної точки зору

Чому ми сивіємо? Пояснення сивини з медичної точки зоруРано чи пізно починає сивіти кожна людина. Якщо цей процес відбувається в літньому віці, він сприймається нормально. Проте сивина все частіше проступає на волоссі молодих людей. Чому ж так відбувається?

Кожна волосинка на голові людини складається з двох частин: стеблинки та корінця. Стеблинка – це частина волосини, яку видно, тобто, фактично те, чим покрита голова. Корінець – це внутрішня частина волосинки, яка закріплює її на голові. Корінь кожної волосини розташований під шкірою голови та оточений трубочкою з тканини, яка називається фолікулом. Фолікул містить спеціальні клітини пігменту, які відповідають за фарбування волосся в той чи інший колір. Ці клітини безперервно виробляють речовину, що називається меламін, який стимулює ріст волосся та фарбує його у певний колір. Чим менше меламіну буде вироблятися в клітинах пігменту, тим швидше буде сивіти волосся людини.

Фактори, які впливають на появу сивини:

  1. Спадковість. Вік, у якому з’являється перше сиве волосся, та швидкість посивіння залежать від спадкової схильності людини до цих процесів. До 40-ка років більшість людей в більшій чи меншій мірі вже сивіють. В 30 років сиві волосинки – звичайне явище, проте є випадки посивіння і в 20-тирічному віці.
  2. Анемія. Волосся буде сивіти швидше, якщо в людини спостерігається дефіцит заліза в організмі. Аналізи на гемоглобін допоможуть визначити, чи є така проблема. Також у разі занадто раннього посивіння лікарі радять перевірити роботу підшлункової та щитовидної залози, обмежити вживання солоної та кислої їжі.
  3. Стрес. Сивина – одна з реакцій організму на стрес.
  4. Захворювання нирок. Східна медицина стверджує, що раннє посивіння пов’язане з хворобами нирок. Тому обстежити цей орган не буде зайвим.
Поява сивини – це природний процес, який буде відбуватися в кожного. Просто в одних сиві волосини з’являються раніше, в інших – пізніше, і контролювати їх появу неможливо. Сучасні фарби для волосся дозволяють фарбувати його в колір, дуже близький до свого природного, тому не варто занадто перейматися через ранню сивину. Це зовсім не означає, що людина швидко старіє, причини появи сивини можуть бути різноманітними і ніяк не пов’язаними з віком.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED