Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як побороти безсоння: прості правила, які допоможуть заснути вчасно

Як побороти безсоння: прості правила, які допоможуть заснути вчасноБезсоння – актуальна проблема для багатьох людей, яка з часом може перетворитися на справжню катастрофу. Несвоєчасний відхід до сну – це завжди дискомфорт. Адже всі довкола сплять, життя призупинилося, а людина не може відключити свої думки та заснути. Результат – головний біль зранку, хронічне недосипання, виснаження, дратівливість. Щоб не допустити хронічного безсоння, необхідно дотримуватися простих правил, і все налагодиться.

Правила, які допоможуть побороти безсоння

Дотримання строгого режиму дня. Це найбільш ефективний немедикаментозний засіб боротьби з безсонням. Вставати та лягати спати рекомендується в однаковий час, щоб організм звик та виробив свої біологічні будильники. Тоді він буде чітко знати, коли треба засинати, а коли просинатися. Перші тижні вставати треба за будильником, а далі організм звикне.

Відмова від денного сну. Навіть якщо ніч була безсонною, вдень спати категорично не рекомендується, особливо в його другій половині. Тоді коло замкнеться, і вночі знову не буде сну. Загалом 20 хвилин денного сну – це корисно, але лише після того, як про безсоння можна буде забути.

Не треба боятися безсоння. Найчастіше саме страх перед безсонням заважає заснути. Необхідно усвідомити, що нічого фатального в невеличкому дефіциті сну немає, організм обов’язково візьме своє, коли буде потрібно. У більшості випадків сон нормалізується не довше, ніж за місяць, тому необхідно відключати тривожні думки та заспокоюватися.

Очищення думок перед сном. Щоб швидко заснути, слід викинути всі актуальні проблеми з голови та зануритися в образну мандрівку: думати ніби розмито, уявляти собі приємні пейзажі, не фіксуючись при цьому на чомусь одному, конкретному. Безперервний потік образів майже гарантовано занурить людину у сон. Декому допомагає заснути тиха, спокійна музика чи звуки природи.

Вживання певних напоїв. Якщо безсоння стає хронічним, в другій половині дня краще відмовитися від зеленого чаю, кави, какао. Рекомендовано пити трав’яні чаї з м’яти, меліси, молоко, кисломолочні продукти.

Фізичні навантаження. Давно перевірено, що люди, які багато працюють фізично, вкрай рідко страждають на безсоння. Коли організм втомлюється, йому просто необхідний відпочинок. Тому перед сном (але не менше, як за 2 години) можна поробити фізичні вправи, побігати, виконати іншу фізичну роботу.

Безсоння – це неприємно, але майже гарантовано тимчасово. Щоб його побороти, варто приділити певну увагу своєму режиму дня та способу життя, запровадити ритуали відходу до сну та просто елементарно заспокоїтися. І тоді не пройде і пару тижнів, як всі проблеми зі сном відійдуть у минуле.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED