Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому дітям не рекомендується їсти гриби: аргументи лікарів

Чому дітям не рекомендується їсти гриби: аргументи лікарівРізноманітне харчування важливе для нас, проте деякі продукти дитячий та дорослий організми засвоюють по-різному. Гриби загалом є корисними для людського організму, проте більшість педіатрів не рекомендують їх вживати дітям. Головних причин, через які встановлюється така заборона, дві:
  1. Хімічний склад грибів. До складу грибів входить хітин, який являє собою стійку речовину, що не засвоюється навіть дорослим організмом, що ж говорити про дитячий. Треба пам’ятати, що травна система дитини до 7-річного віку ще формується, тому таку важку речовину адекватно сприйняти не може. До того ж, саме хітин не дає організму засвоювати інші поживні речовини, яких в грибах досить багато. В результаті користі від вживання грибів для дитини ніякої, а стрес для роботи травної системи забезпечений.
  2. Гриби – це своєрідна природна губка, яка вбирає в себе багато шкідливих речовин з навколишнього середовища. Оскільки сучасна екологія далека від ідеалу, гриби, зібрані в лісі чи навіть вирощені у спеціально відведених місцях – не найкраща їжа для дитини.
Лікарі не мають спільної думки, з якого ж віку можна вживати дітям гриби? Деякі говорять, що з 2-х, деякі – з 12-ти, є й проміжні думки. Якщо розрізнені погляди підсумувати, вийде наступна картина:
  • до 2-х років дітям не можна їсти гриби в жодному разі;
  • з 2-х років можна поступово вводити гриби до раціону дитини, але це повинні бути гливи чи шампіньйони в дуже незначній кількості, спеціально для цього вирощені;
  • з 7-ми років можна поступово збільшувати кількість грибів у раціоні, але робити це дуже поступово.
Проте деякі педіатри все ж дотримуються думки, що навіть у 7 років дитячий організм ще не здатен адекватно сприйняти хітин, тому немає ніякої необхідності вживати гриби саме з цього віку. Краще почекати до 10-12 років, коли цей продукт принесе реальну користь, а не шкоду дитині.

Давати гриби дітям, чи ні, повинні вирішувати батьки, і брати на себе відповідальність у цьому питанні. До 2-х років однозначно цього робити не можна. А далі треба зважити співвідношення можливої користі та ризиків від вживання цього продукту, та прийняти правильне для себе та своєї дитини рішення. Можливо, іноді краще почекати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED