Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи справді морква корисна для зору: медична точка зору

Чи справді морква корисна для зору: медична точка зоруІснує дуже стійке переконання, що регулярне вживання моркви дуже корисне для зору. З дитинства всі чують, що треба їсти моркву, щоб гарно бачити. Що ж це, міф це чи реальність?

У цьому овочі дійсно дуже багато корисних для людського організму вітамінів: В, РР, Е, К. Крім того, морква містить велику кількість бета-каротинів, які після потрапляння до людського організму перетворюються на вітамін А.

Вітамін А має величезне значення для нормального, повноцінного функціонування очей. Він входить до складу родопсину, основного пігменту, який розщеплюється при впливі на нього світла, завдяки чому людина здатна бачити. Вітамін А є жиророзчинним, він міститься не лише в моркві, а й в м’ясі. Саме тому люди, що систематично голодують, а також вегетаріанці часто відчувають дефіцит даного вітаміну, що призводить до висихання рогівки ока, виникнення виразок та нічної сліпоти. З цієї причини, наприклад, в африканських країнах, де діти постійно голодують, їм рекомендовано давати вітамін А. Як варіант – у вигляді моркви.

При звичайному, збалансованому режимі харчування вітаміну А в організмі вистачає, тому їсти забагато моркви не варто. Корисним є її вживання в помірних кількостях, як і будь-якого іншого овочу. Це звичайний поживний продукт, який придатний для вживання.

Слід зазначити, що будь-яке надмірне вживання певного продукту є шкідливим для здоров’я. Якщо їсти моркву великими обсягами, це аж ніяк не буде корисно. Є навіть припущення, що рак підшлункової залози, від якого помер Стів Джобс, був частково спровокований його вегетаріанством та зловживанням морквяного соку. Хоча, звичайно, цю тезу не доведено.

Морква – корисний овоч, який дійсно містить вітамін А, що є корисним для зору. Проте вживати його треба в розумних кількостях. Покращити поганий зір морква точно не зможе, а от підживити організм вітаміном А – так. Слід пам’ятати, що повноцінне, збалансоване харчування – основа здоров’я та гарного самопочуття. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED