Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Причини розвитку алкогольного синдрому плода: майбутнім мамам на замітку

Причини розвитку алкогольного синдрому плода: майбутнім мамам на заміткуАлкогольний синдром плода розвивається у дітей, чиї матері вживали алкоголь під час вагітності. Ще його називають фетальним алкогольним синдромом (ФАС). Це страшне явище, ознаками якого є дефіцит ваги, зупинка росту, порушення поведінки, розумова відсталість, заяча губа, специфічні особливості будови обличчя та черепа дитини. По суті, малюк стає інвалідом лише тому, що мати вела себе безвідповідально під час вагітності.

Головна причина розвитку ФАС – токсична дія алкоголю, який легко проходить через плаценту, та продуктів його розпаду на плід. Відбувається пригнічення синтезу клітинної та без клітинної РНК, розвиток алкогольної гіпоглікемії, порушення трансплацентарного транспорту ессенціальних амінокислот, цинку та інших корисних речовин. Плацентарний бар’єр не є перешкодою для етанолу, а нервова система плода, який тільки розвивається, дуже чутлива до його токсичної дії.

Ризик виникнення алкогольного синдрому плода залежить від того, як часто та багато майбутня мати п’є. Також підсилюючими несприятливими факторами є паління, погане харчування та вік вагітної жінки (чим старша вона, тим більше ризиків у майбутньої дитини).

ФАС виникає у 44 % дітей хронічних алкоголіків, тобто в майже половини. Решті щастить, але це не означає, що вони народжуються абсолютно здоровими. До того ж, навіть невелика доза алкоголю може викликати у дитини порушення поведінки та інтелекту, хоча анатомічних дефектів при цьому не буде. Тож єдиний спосіб захистити плід від ризику – повністю відмовитися від вживання алкоголю на час вагітності.

Алкогольний синдром плоду неможливо вилікувати, в цьому й полягає його страхітливість. Через пошкодження центральної нервової системи його симптоми можуть бути дуже різними, тому не існує універсального лікування.

Перш ніж завагітніти і вирішити народжувати дитину, потрібно в повній мірі відчути свою відповідальність за її життя та здоров’я. Під час вагітності мати та плід – єдине ціле, і про це ні в якому разі не можна забувати. Діти, які мають ФАС, позбавлені всіх шансів на нормальне, повноцінне життя. Тож треба пам’ятати, що алкоголь – головний ворог малюка, який розвивається в материнській утробі.

Читайте також: Можно ли пить вино при беременности: все «за» и «против»


Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED