Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Обвисання грудей після вагітності та грудного вигодовування: чи можна уникнути?

Обвисання грудей після вагітності та грудного вигодовування: чи можна уникнути?Груди – це одна з головних природних прикрас жінки, тому втрата їхньої гарної форми завжди так засмучує. Жінка перестає відчувати себе привабливою і бажаною, в неї з’являються комплекси. Щоб цього не допустити, потрібно знати деякі особливості про груди у період вагітності та годування дитини.

Які зміни відбуваються з грудьми під час вагітності та при лактації?

Молочні залози змінюються під час вагітності, оскільки груди готуються до майбутнього прибуття молока. Щоб підтримати груди у цей період, необхідно мати пружні та сильні м’язи, інакше обвисання неминуче. Тому жінки, які займаються фізичними тренуваннями та ведуть активний спосіб життя, менш схильні до втрати пружності грудей. Також треба слідкувати за своєю осанкою, адже при постійно згорблених плечах та спині грудні м’язи стають слабкими.

Молочна залоза жінки складається з 15-20 залізистих часточок, жирової тканини, каркасу та сполучної тканини. Після закінчення вагітності та періоду грудного вигодовування дитини ці часточки зменшуються. Їхня задача – повернутися до свого початкового стану, однак іноді вони стають навіть меншими, ніж були до зачаття малюка. М’язова тканина часто стає слабшою. Існує закономірність – чим більші у жінки груди за розміром, тим сильніше вони здатні обвиснути.

Що можна зробити, щоб не допустити обвисання грудей?

При вагітності та годуванні велику роль для збереження краси форми грудей відіграють профілактичні заходи, а саме:
  1. Необхідно правильно підібрати бюстгальтер на час вагітності та лактації. Краще обирати моделі із широкими бретельками, обов’язково чітко за розміром.
  2. В останньому триместрі вагітності та в перші місяці грудного вигодовування рекомендовано цілодобово носити бюстгальтер.
  3. Якщо є така можливість, треба забути про ручне зціджування молока, адже воно призводить до сильного розтягування м’язів грудей. Сучасні консультанти з грудного вигодовування взагалі не рекомендують зціджуватися, проте, якщо процедура неминуча, краще використати молоковідсмоктувач.
  4. Варто не допускати застою молока у грудях.
  5. Важливий баланс молока у грудях: його кількість в лівій та правій повинна бути приблизно однакова. Для цього дитину треба прикладати до грудей по черзі – то до однієї, то до іншої.
  6. Перед сном потрібно дитину ситно нагодувати. Тоді вона і спати буде краще, і в грудях буде менше молока, а отже, вони не будуть розтягуватися.
  7. Треба робити спеціальну зарядку, контрастний душ. Позитивним для тонусу грудних м’язів є плавання, рухливий спосіб життя.
Краса для жінки завжди була важливою, щоб бути щасливою, вона мусить приваблювати чоловіка та подобатися самій собі. Проте не варто зациклюватися на проблемі обвислих грудей, навіть якщо запобігти цьому не вдалося. Не можна порівнювати значення грудного вигодовування для дитини та зовнішню красу, ці поняття за своєю вагою зовсім нерівноцінні. До того ж, естетичні дефекти грудей завжди можна приховати за допомогою гарно підібраного вбрання та білизни.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED