Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Варикозна хвороба: як вчасно розпізнати ураження вен?

Варикозна хвороба: як вчасно розпізнати ураження вен?Відзначимо, що будь-яка вена, яка розташована близько до поверхні шкіри може стати варикозною.

Варикозне розширення вен, або варикоз – це патологічний стан, що супроводжується ураженням стінок вен нижніх кінцівок та слабкості венозних клапанів.
 
Тобто під час варикозу вени збільшуються, розширюються та переповнюються кров’ю. 
 
За статистичними даним більшість випадків захворювання припадає на жінок. Адже гормональні зміни перед менструальним циклом або під час вагітності, менопаузи можуть бути провокуючим фактором, оскільки жіночі гормони мають тенденцію розслабляти стінки вен. Найбільш поширеною локалізацією ураження є гомілки. Це пов’язано з тим, що вени розташовані найдальше від серця, тому через силу тяжіння, крові важче текти вгору. 

Основні причини

В основі розвитку варикозного розширення вен покладено порушення функціонування вен. Так в нормі судини (відміч. вени) мають односторонні клапани, які перешкоджають зворотному потоку крові. Відповідно у випадку певних порушень коли робота клапанів погіршується кров починає збиратися у венах викликаючи ряд симптомів.  

До факторів, які можуть підвищити ризики варикозу відносять наступні стани:
  • ожиріння;
  • спадковий фактор;
  • вагітність (оскільки відбувається підвищення тиску у судинах малого таза, а також гормональні зміни);
  • менопауза;
  • малорухомий спосіб життя та перебування в положенні стоячи упродовж тривалого часу;
  • травми кінцівок (наприклад, перелом ноги);
  • шкідливі звички (наприклад, куріння, зловживання алкоголем).

Характерні ознаки

Насамперед варикоз легко помітити зовнішньо. Для даного порушення характерним є поява помітно деформованих вен (переважно на ногах). Так уражені судини набувають темно-фіолетового забарвлення, стають скрученими та набряклими.
 
До додаткових ознак захворювання можна віднести:
  • больові відчуття;
  • набряк;
  • відчуття тяжкості в ногах;
  • м’язові судоми;
  • свербіж по ходу вен;
  • шкіра стає сухою та тонкою в ділянці ураження.
Не є виключенням коли на ураженій кінцівці вени можу кровоточити з наступною появою виразок. Також при тяжкому перебігу варикозу існують ризики утворення тромбів.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду з визначенням даних анамнезу. Додатково лікар проведе УЗД з метою перевірки кровотоку, венограму.
 
Першою лінією лікування варикозу є внесення змін у спосіб життя. Так пацієнтові рекомендовано виконувати спеціально підібрані вправи, уникати тривалого стояння, скинути зайву вагу. Також додатково доцільним буде використання компресійних панчіх (забезпечують створення необхідного тиску), а під час відпочинку ноги краще тримати в підведеному положенні.
 
При відсутності результату від консервативних методів лікування, впливу на якість життя та сильних больових відчуттів, лікар може запропонувати оперативне втручання. Метод операції є індивідуальним та залежатиме від тяжкості перебігу варикозу. Загалом сьогодні існує ряд малоінвазивних методик (склеротерапія, лазерна терапія).
 
Для когось варикоз на початку може бути суто косметичною проблемою. Однак захворювання зазвичай погіршується з часом. 
І хоч не завжди можливо запобігти варикозному розширенню вен, людина може зменшити свої шанси на їх розвиток, ведучи активний здоровий спосіб життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED