Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які основні причини набряків?

Які основні причини набряків?Набряк є результатом затримки рідини в організмі. Так рідина скупчується в проміжках між клітинами тіла, коли витікає з пошкоджених клітин. Найбільш помітним є набряк стоп та щиколоток, що виникає після тривалого перебування в положенні стоячи. У важких випадках набряк також може зосереджуватися в легенях, викликаючи задишку.

Залежно від перебігу розрізняють декілька видів набряків. Так у випадку коли причину порушення встановити неможливо діагностується ідіопатичний набряк. При затримці рідині в певній частині тіла виникає локалізований набряк, що переважно пов’язаний з травмою або алергічною реакцією.
 
Генералізований набряк вражає весь організм та може бути наслідком захворювання серця. 
 
А от лімфедема супроводжується накопиченням лімфатичної рідини.

Характерні ознаки

При розвитку набряку, окрім припухлості людина може відчувати інші симптоми, зокрема:
  • зміна кольору шкіри;
  • поява ямкового набряку (ділянка шкіри, яка тимчасово утримує відбиток пальця під час натискання);
  • больові відчуття;
  • жорсткість суглоби;
  • збільшення ваги.

Основні причини затримки рідини в організмі

  • Тривале перебування в сидячому положенні або в нерухомому стані.
  • Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, гіпотензивні, протизаплідні препарати).
  • Наявність в анамнезі серйозних захворювань. До прикладу, серцева недостатність, захворювання печінки або нирок. Так у випадку захворювання серця, орган не в змозі ефективно перекачувати кров до тіла. Відповідно кількість крові, що залишається у судинах (вени), які несуть кров через легені до серця, збільшується.
  • Затримка рідини, яка не спричинена певним захворюванням зазвичай виникає в жінок з віком. На появу набряків може вплинути жарка погода, неправильне харчування з надлишком солі, зайва вага.

Діагностика та тактика лікування

Набряк потребує ретельного обстеження з метою виявлення причини його появи. Лікарю потрібно визначити час початку набряку та його тривалість, наявність додаткових симптомів. Додатково можливе призначення ЕКГ, рентгенографії, ЕХО-КГ, лабораторних досліджень крові.
 
Лікування залежатиме від ймовірної причини затримки рідини (набряку) та буде спрямоване на її усунення. Також основною складовою лікування набряків є діуретики. Особливо вони ефективні при затримці рідини викликаною серцевою недостатністю.

Додатково доцільним буде контролювати масу тіла, бути фізично активним, за можливості надавати кінцівкам горизонтальне положення.

Важливо розуміти, що немає універсального та швидкого вирішення проблеми. Адже якщо незначні набряки можуть бути результатом малорухомого способу життя, то їх поява на постійній основі потребує встановлення причини та подальшого лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED