Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи болю в грудях

Основні причини появи болю в грудяхЗа появою болю в грудях криється досить багато причин, від уражень м’язів до гормональних змін. Більшість випадків не становлять загрозу, однак це не означає, що дискомфортний симптом потрібно ігнорувати. 

Насамперед відмітимо, що біль у грудях або масталгія супроводжується залученням області грудей та навколишніх м’язів. Він може мати циклічний та нециклічний характер. До прикладу циклічний біль пов’язаний з менструальним циклом, та відповідно зникає під час менструації або після неї. Нециклічний біль зустрічається рідше, відповідно і причин його появи може бути більше. Це значно ускладнює процес діагностики. Так не є виключенням коли проблема криється в м’язах, а не самій молочній залозі. 
 
Масталгія є дуже поширеним станом, особливо серед жінок віком від 30 до 50 років.

Основні причини

  1. Гормональні зміни (наприклад, під час менструального циклу, менопаузи). Так відбувається коливання рівня естрогену та прогестерону.
  2. Гінекомастія, коли збільшується тканина молочної залози внаслідок приймання певних лікарських препаратів або гормонального дисбалансу.
  3. Проходження замісної гормональної терапії
  4. Кісти молочної залози. Окрім болю спостерігається поява горбиків у верхній ділянці грудей, які можуть збільшуватися під час менструального циклу.
  5. Мастит. Запалення молочних проток, яке може включати інфекцію. Це стосується періоду годування груддю та характеризується появою набряку, гіперемія та місцевого підвищення температури.
  6. Тип діяльності людини, що спричиняє подразнення м’язів грудей, рук або спини (наприклад, веслування, водні лижі).
  7. Неправильно підібрана спідня білизна (бюстгальтери поганої посадки).
  8. Запальний процес.
  9. Інфекція. 
  10. Перенесені оперативні втручання на грудях та поява рубців. 
  11. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антидепресанти, гормональна терапія).
Також певні дії як от куріння, надмірне приймання кофеїну та стрес можуть викликати нециклічний біль.
 
Часто при появі дискомфорту в молочних залозах виникає думка про рак. Однак рак молочної залози не завжди асоціюється з болем у грудях. Досить малий відсоток осіб стикається з ізольованим болем, що свідчить про онкологію. При цьому це не виключає необхідності звернення до лікаря. Особливо якщо біль впливає на якість життя, триває понад двох тижнів та тільки посилюється, супроводжується появою шишки  та ін..

Характерні ознаки 

Виниклі больові відчуття можуть мати різну інтенсивність, від легкого поколювання до гострого й інтенсивного болю. Також можлива поява відчуття тяжкості, набряку.
 
Симптоми нециклічного болю в грудях трохи відрізняються і супроводжуватимуться обмеженими скаргами в одній конкретній області грудей, різким та гострим болем, відчуттям різання та печіння.

Відзначимо, що якщо наряду з болем у грудях виникає поколювання чи оніміння в кінцівках негайно потрібно звернутися за лікарською допомогою. Оскільки це може бути ознакою серцевого нападу.

Тактика

Лікар при появі скарг проведе ряд діагностичних тестів аби насамперед виключити ймовірність онкології. До прикладу, мамографія, МРТ, УЗД, біопсія. Також враховуються дані анамнезу. 
 
Лікування залежатиме від типу болю (циклічний чи нециклічний) та його інтенсивності, віку пацієнта, історії хвороби.
До прикладу усунення циклічного болю може базуватися на носінні правильно підібраного бюстгальтера, зменшення споживання солі та кофеїну, приймання гормональних препаратів (оральні контрацептиви) та знеболювального. 

Терапія при нециклічному болю залежатиме від причини.
 
Головне не панікуйте та не вдавайтесь до самолікування. Вчасне звернення до лікаря дасть можливість усунути проблему.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED