Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини накопичення кальцію в судинах шкіри

Основні причини накопичення кальцію в судинах шкіриКальцифілаксія – це патологічний процес, що супроводжується накопиченням кальцію в жировій тканині та кровоносних судинах шкірного покриву. Даний стан являє собою ускладнення з боку нирок, особливо в осіб з термінальною стадією ниркової недостатності. 

За статистичними даними більшість випадків спостерігається у людей вікової категорії 50+, переважно жінок.

Характерні ознаки

Основним проявом кальцифілаксії є ураження шкіри на нижніх кінцівках або на тих ділянках де зосереджено більший відсоток жиру (наприклад, сідниці, живіт або груди).
 
Ураження може прогресувати від розвитку великих фіолетових плям, схожими на павутину до пухирців та виразок, які досить тривало загоюються.
 
До інших загальних симптомів захворювання можна віднести:
  • зміна лабораторних показників: високий рівень кальцію та фосфату;
  • швидка стомлюваність та загальна слабкість;
  • судоми;
  • больові відчуття;
  • депресивний стан.
У деяких випадках відкладення кальцію можуть потрапляти в очі та спричиняти погіршення зору, а також впливати на роботу внутрішніх органів (існує ймовірність кровотечі).

Основні причини

Механізм розвитку захворювання полягає в накопиченні кальцію всередині кровоносних судин, що блокує приплив крові до ділянок шкіри та як наслідок формування ран на ній.
 
Достеменно причина даного стану не виявлена. Однак спеціалісти відзначають можливий вплив ряду факторів. Насамперед це порушення метаболізму мінералів та гормонів. 

Окрім того, існує думка, що порушення мінерального обміну є результатом захворювання нирок.

До групи ризику з розвитку захворювання як зазначалося вище можна віднести осіб, що мають в анамнезі пізню стадію ураження нирок, особливо якщо вони перебувають на діалізі. Додатково стан погіршуватиметься при наявності ожиріння, порушення згортання крові та лікування антикоагулянтами, прийманні системних кортикостероїдів, розвитку захворювання печінки та цукрового діабету.

При цьому не є виключенням кальцифілаксії в осіб з нормальною функцією нирок. Хоча неуремічна кальцифілаксія зустрічається набагато рідше. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі клінічної картини та даних анамнезу. Додатково лікар призначить декілька діагностичних тестів, з метою підтвердження діагнозу та виключення інших ймовірних наслідків захворювання нирок. Дослідження можуть включати:
  • лабораторні дослідження крові;
  • дослідження функції нирок та печінки;
  • рентгенографію;
  • біопсію шкіри.
На сьогодні не існує специфічного лікування кальцифілаксії. Тому дії лікаря будуть направлені на відновлення шкіри, запобігання інфекцій та нормалізацію рівня кальцію та фосфору в крові.
 
Що стосується лікування ранових поверхонь, то можливе призначення антибактеріальної терапії, застосування гідрогелевих пов’язок та гіпербаричної оксигенотерапії. Щодо гідрогелевих пов’язок, то ознайомитися з їх різновидом Ви можете в медичному маркеті ITMED
 
Якщо високий рівень кальцію спричинений надмірною активністю паращитоподібної залози (гіперпаратиреоз), може бути рекомендовано хірургічне втручання з видалення всіх або частини паращитоподібних залоз.
Враховуючи, що занедбані випадки кальцифілаксії небезпечні летальним результатом, рання діагностика та лікування можуть призвести до задовільних результатів захворювання з досяганням ремісії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED