Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпотермія: як вчасно розпізнати переохолодження?

Гіпотермія: як вчасно розпізнати переохолодження?Наслідки негоди вже дають про себе знати. Наразі розберемо детальніше про найбільші ризики які несе за собою зима – це гіпотермія організму. 
 
Гіпотермія - це порушення, що супроводжується зниження температури тіла нижче 35°C.
 
Це зниження температури може спричинити серйозні ускладнення, у тому числі смерть. Оскільки гіпотермія має суттєвий вплив на мислення людини, що на жаль значно відтерміновує час звернення за медичною допомогою.
 
Механізм розвитку гіпотермії полягає в виведенні тепла при впливі низьких температур у більшій кількості через шкіру, а решта шляхом видиху з легень. При впливі вітру або вологи швидкість втрати тепла збільшується.

Характерні ознаки

  1. Сповільнена мова.
  2. Тремор.
  3. Уповільнене дихання.
  4. Порушення координації та розгубленість.
  5. Слабкість пульсу.
  6. Блідість шкіри.
  7. Втома.
В критичних випадках людина втрачає свідомість, виникає ціаноз шкіри, галюцинації та судоми, зниження артеріального тиску та ін. Чим нижча температура тіла, тим тяжчі прояви перехолодження. 

Основні причини

Не складно зрозуміти, що основною причиною гіпотермії є холодна погода. Оскільки при впливі низьких температур тіло втрачає тепло набагато швидше, ніж може його продукувати. 
Підвищені ризики розвитку переохолодження особливо має група осіб відповідної категорії. До прикладу: 
  • віковий фактор, а саме діти та люди похилого віку (пов’язано зі зниженою здатністю регуляції температури тіла);
  • заняття спортом в холодну погоду;
  • психічний розлад у вигляді біполярного розладу чи шизофренії (люди з даними психічними захворюваннями можуть не усвідомлювати, що вони замерзли);
  • зловживання алкоголем та наркотичними препаратами. Знову ж таки розвіємо міф, що алкоголь ніби зігріває. Навпаки він спричиняє розширення кровоносних судин, що призводить до швидкої втрати тепла через шкірний покрив;
  • наявність в анамнезі певних захворювань, серед яких гіпотиреоз, цукровий діабет, зневоднення, артрит (вони впливають на здатність організму підтримувати належну температуру тіла);
  • приймання певних лікарських препаратів, що можуть впливати на здатність регулювати температуру тіла (наприклад, антидепресанти, седативні).
Не варто забувати, що навіть набагато м’якше середовище також може призвести до гіпотермії. На це впливатиме ряд факторів, серед яких знову ж таки вік, відсоток жирової тканини, тривалість перебування на холоді. Тобто для немовлят та дітей, які сплять у холодних спальнях існують суттєві ризики.

Тактика

Діагноз гіпотермії зазвичай є очевидним на основі фізичних ознак та умов, у яких людина з даним станом захворіла або була знайдена.

Важливо розуміти, що гіпотермія є невідкладною медичною допомогою. Тому дії лікаря будуть направлені на підвищення температури до нормального рівня.
До моменту отримання спеціалізованої допомоги допомогти постраждалому можливо перемістивши його у тепле місце, знявши мокрий одяг та накривши його теплими ковдрами.
Якщо людина знаходиться у свідомості можна спробувати напоїти його теплим питтям.
За можливості можна використати теплі (не гарячі) сухі компреси на ділянки грудей, шиї та пах. Це важливо, оскільки тепло, яке прикладається до кінцівок повертає холодну кров до серця, легень та мозку, що призводить до зниження температури тіла. 
 
Не варто застосовувати інтенсивні рухи, наприклад масажуючи. Так існує ймовірність зупинки серця. Також потрібно слідкувати постійно за диханням. У випадку його сповільнення та втрачання свідомості потрібно негайно розпочати серцево-легеневу реанімацію.

В умовах стаціонару лікар призначить внутрішньовенне вливання рідин, зігрівання дихальних шляхів з використанням масок чи трубок (вдихання теплого кисню).

Відповідно чим довше людина не отримує необхідної допомоги, тим вищі ускладнення переохолодження. Ці ускладнення можуть варіюватися від обмороження з наступним відмиранням тканин до навіть летального результату.

Отже, на основі вищевказаної інформації основним методом профілактики гіпотермії є уникнення тривалого впливу холодних температур. Це можна досягти шляхом правильно підібраного одягу (надається перевага багатошаровості), залишання сухим та підтримки належної температури тіла. 
Навіть при відсутності ознак гіпотермії, але зі зниженням температури тіла звернення до лікаря є просто необхідним!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED