Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини набряку губ

Основні причини набряку губМожливі випадки, коли губи набрякають внаслідок певних порушень в організмі, про що буде йти мова далі.

В основі розвитку набряку губ покладено запальний процес або накопичення рідини під шкірою губ. Так коли кровоносні судини в області губ втрачають свою «герметичність», рідина накопичується в місцях, де зазвичай цей процес не відбувається. Адже зазвичай стінки кровоносних судин утворюють щільний бар’єр, який утримує рідину від виходу. Однак у випадках подразнення або травми губ ці судини пропускають більше рідини крізь стінки в сусідні тканини, таким чином викликаючи набряк. 
 
Причин даного стану безліч, від алергічних реакцій до шкірних захворювань. У будь-якому випадку консультація лікаря є необхідною.

Основні причини

  1. Анафілактичний шок: являє собою тяжкий перебіг алергічної реакції, одним із проявом якої набряк губ.  Даний стан може загрожувати життю, тому потребує надання невідкладної медичної допомоги. Додатково у хворого виникатиме зниження артеріального тиску, набряк дихальних шляхів, слабкість пульсу, а також втрата свідомості.
  2. Алергія: це реакція організму на певну речовину (ліки, харчові продукти). Вона проявляється вивільненням гістаміну та наступною появою ознак алергії у вигляді свербежу шкіри, запалення та нежиті або чхання. Саме запальний процес може спричинити й набряк губ. Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі шкірних тестів, а безпосередньо лікування потребуватиме уникання алергенів та призначення антигістамінних препаратів.
  3. Шкірні захворювання: прищі на губах або біля них можуть призвести до тимчасового набряку губ. 
  4. Інфекційні процеси: так герпетичні інфекції та пухирі навколо рота, викликані вірусом Коксакі можуть спричинити набряк губ. 
  5. Стоматологічні стани: встановлення напередодні брекетів чи інших процедур можуть спричинити набряк губ на наступний день. Також інфекція порожнини рота або ясен може призвести до порушення й запалення всередині рота.
  6. Ангіоневротичний набряк: даний тип набряку має короткочасний характер та виникає глибоко під шкірою. Причиною його розвитку знову ж таки може бути алергія, реакція на певні ліки та спадкові захворювання. Попри те, що ураження може зазнавати будь-яка частина тіла, набряк губ все ж є найбільш поширеним. Лікування полягатиме у призначенні антигістамінних, якщо причиною є алергія, в протилежному випадку набряк добре реагує на кортикостероїди.
  7. Травми обличчя у вигляді опіків, укусів, порізів, ударів. Окрім набряку може виникати кровотеча, синці. 
  8. Гландулярний хейліт: запальний процес, що супроводжується ураження губ. Причина достеменно не встановлена, однак спеціалісти пов’язують його з курінням, травмуванням губ та впливом УФ-променів.
  9. Мукоцеле: кісти слизової оболонки, які утворюються при пошкодженні слинної залози (укус або травма). Типовою локалізацією є внутрішня поверхня губ або середина щік. Щодо лікування то мукоцеле можуть зникати самостійно, або у випадку якщо  вони завдають дискомфорт лікар може їх видалити або ж дренувати.
Тимчасовий набряк може бути викликаний неусвідомленим кусанням губ або сном у неправильному положенні.

Загальні симптоми

Набряк губи може мати багато причин, і хоча в деяких випадках він виникає ізольовано, він також може супроводжуватися болем, почервонінням, свербінням або навіть пухирями.
Тому до загальних скарг можна віднести:
  • гіперемія губ й обличчя;
  • поява болісних пухирців або виразок в роті або на губах;
  • свербіж губ, рота або горла;
  • лущення або тріщини на губах або куточках рота.

Коли викликати швидку?

  1. Губи, рот, горло або язик раптово опухли.
  2. Дихання стає утрудненим. Може з’явитися хрип та задишка.
  3. Утруднене ковтання.
  4. Ціаноз або блідість шкіри, язика або губ.
  5. Збентеженість, сонливість або запаморочення.
  6. Непритомність.
Ці ознаки переважно свідчать про розвиток тяжкої алергічної реакції та потребують надання невідкладної медичної допомоги. 

Тактика

Якщо виниклий набряк не супроводжується іншими загрозливими станами самостійно зменшити його інтенсивність можливо за допомогою холодового компресу. Зауважимо, що холод прикладається до шкіри виключно загорнутим у тканину.
 
Медикаментозне лікування включатиме призначення нестероїдних протизапальних препаратів або кортикостероїдів, що допоможуть зменшити набряк.
Хоча знову ж таки, специфічна терапія базуватиметься на основі даних обстежень та визначеної основної причини.

Можна зробити висновок, що ряд факторів та захворювань можуть спричинити набряк губ. Тому важливо проконсультуватися з лікарем, аби встановити причину порушення. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED