Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медична реформа: на що чекати українцям?

Медична реформа: на що чекати українцям?19 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який фактично запускає медичну реформу з 1 січня 2018 року. На що ж чекати українцям від реформування медичної галузі нашої держави?

Про національну страхову систему. Відповідно до даного закону, з 2018 року в Україні починає працювати національна страхова система, яка забезпечить оплату лікування для громадян нашої держави. Застрахованими вважаються всі громадяни України, їм за рахунок державного бюджету будуть оплачуватися медичні послуги на первинній ланці (педіатрія, терапія, сімейна медицина) з 2018 року та вторинній і третинній ланці (спеціалізована медична допомога) з 2020 року. Безоплатні послуги, аналізи та ліки будуть надаватися пацієнтам відповідно до державної програми медичних гарантій.

Про тарифи. За кожну послугу державою буде встановлено тариф. Відповідно до нього держава буде сплачувати лікарням та лікарям-ФОПам кошти за лікування чи обстеження громадян. Тарифи будуть високими, вони можуть сягати багатьох тисяч гривень. Але цього лякатися не треба: громадянин нічого не сплачуватиме зі своєї кишені. Чому ж тарифи будуть високими? Бо вони включатимуть в себе видатки на ліки, заробітну плату лікарів, закупівлю та обслуговування обладнання, комунальні платежі, амортизаційні витрати тощо. Але кошти на все це не будуть виділятися лікарні просто так, за планом,  тепер вони будуть надходити до бюджету медичного закладу тільки після того, як він надасть певну послугу пацієнтові. А вже керівництво лікарні самостійно вирішуватиме, на які потреби витратити гроші, тобто буде самостійно розпоряджатися своїми коштами. Таким чином, буде реалізовано принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Пацієнт зможе вільно обирати лікарню для звернення, незалежно від місця реєстрації чи проживання.

Про списки. Спочатку в МОЗ пропонували робити оплату лікарням відповідно до трьох списків: зеленого – послуги, які повністю сплачуватимуться державою, синього – послуги, які частково оплачуватиме громадянин, а частково – держава, та червоного – послуги, які повністю оплачуватиме громадянин. Проте із остаточного варіанту законопроекту було вилучено норму про співоплату, а отже, про сині списки можна забути. Уже скоро обіцяють розробити та оприлюднити список послуг, які на 100% будуть покриватися державним фінансуванням. Передбачається, що це буде первинна медична допомога, екстрена допомога (різке погіршення стану людини, яке загрожує її життю), паліативна допомога та лікування у вузькопрофільних спеціалістів, але лише за направленням лікаря первинної ланки. Будуть і послуги, які держава не буде оплачувати зовсім. Це, наприклад, естетична стоматологія, пластична хірургія, лікування станів, які не загрожують здоров’ю людини. Ці послуги пацієнт зможе оплатити з власного гаманця через добровільний поліс медичного страхування або іншими доступними способами. Також продовжать існувати окремі державні програми для забезпечення високовартісним лікуванням хворих на гепатити, СНІД, онкологічні захворювання тощо.

Про Національну службу здоров’я. Уже найближчим часом буде створено Національну службу здоров’я. Вона буде оператором, який укладатиме договори з лікарями-ФОПами та медичними закладами на надання пацієнтам медичних послуг. Також Служба буде контролювати якість наданих послуг через дослідження того, як саме було виконано умови договору. НСЗУ не буде володіти коштами, вони будуть знаходитися у державному бюджеті на рахунках казначейств. Служба лише буде надавати інформацію, кому і скільки треба сплатити. НСЗУ буде центральним органом виконавчої влади, підконтрольною Рахунковій палаті, Державній аудиторській службі, Національному антикорупційному бюро і Національному агентству з питань запобігання корупції.

Про приписну кампанію до лікарів первинної ланки. Приписна кампанія до педіатрів, терапевтів та сімейних лікарів розпочнеться після того, як Президент України підпише Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Про це буде повідомлено окремо. Поки відомо, що до кінця року треба визначитися зі своїм лікарем первинної ланки та підписати з ним декларацію, яка буде означати, що ви будете його пацієнтом. Лікаря можна обирати будь-якого, без прив’язки до вашого місця реєстрації чи проживання. За бажанням можна буде змінити лікаря і підписати декларацію з іншим спеціалістом.

Про суму 370 гривень. Передбачається, що у 2018 виплата на первинній ланці за кожного пацієнта становитиме 370 гривень на рік. У 2019 році ця сума стане вищою – 450 гривень на рік. Один лікар не має права обслуговувати більше, ніж 2000 пацієнтів. Таким чином, практика у 2000 пацієнтів отримуватиме 740 тисяч гривень річного доходу у 2018 році, 900 тисяч гривень – у 2019 році. Сюди включено витрати на утримання приміщення, заробітну плату, витратні матеріали, деякі аналізи. Тобто, якщо до лікаря захочуть звертатися люди, він буде мати гідну, а головне, цілком офіційну заробітну плату.

Отже, з 1 січня 2018 року починається медична реформа, яка буде тривати найближчі декілька років. До кінця поточного року треба визначитися з лікарем первинної ланки, до якого ви хочете звертатися за медичними послугами, та слідкувати за повідомленнями МОЗ та Уряду щодо подальшої реалізації реформування медичної галузі нашої країни.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED