Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини нетримання сечі у чоловіків

Основні причини нетримання сечі у чоловіківНетримання сечі є поширеним та відповідно дискомфортним станом, що має суттєвий вплив на якість життя людини. Попри те, що за статистичними даними більшість випадків нетримання сечі виникає саме у жінок, чоловіки також можуть стикнутися з проблемою. І для них це є особливо неприємним.

Нетримання сечі являє собою порушення, коли сечовий міхур не утримує або не випускає сечу належним чином. Як наслідок сеча може витікати випадково. Це не хвороба, а ознака проблеми з сечовивідними шляхами чоловіка.
 
Окрім нетримання сечі, також можуть виникати схожі симптоми у вигляді частих позивів до сечовипускання та прокидання вночі для відвідування туалету (ніктурія). 
Щодо нетримання, то у чоловіків воно виникає у більшості випадків саме під впливом стресового фактора. Це відбувається, коли виникає непереборне та раптове бажання спорожнити сечовий міхур, яке неможливо відтермінувати, що і призводить до підтікання сечі. Як наслідок страждає і якість життя чоловіка. Він старається обмежувати соціальні зустрічі, через страх збентежитися.
 
В залежності від причини порушення, розрізняють:
  1. Невідкладне нетримання (гіперактивний сечовий міхур): характеризується сильною потребою у відвідуванні туалету, навіть при неповному наповненні сечового міхура. Причиною порушення може бути інфекція, віковий фактор, новоутворення сечовивідних шляхів. 
  2. Стресове нетримання сечі: сеча витікає при будь-якому тиску на сечовий міхур, наприклад, при кашлі, чханні, сильному сміху. Причинами можуть виступати оперативні втручання на простаті, травми спинного мозку, неврологічні захворювання.
  3. Переповнене нетримання: сечовий міхур наповнюється занадто великою кількістю сечі, й при її переповненні й виникає витік. Додатково у чоловіка виникають скарги на слабкий струмінь сечі, потребу відвідування туалету, як в день, так і вночі, відчуття неповного спорожнення сечового міхура.
  4. Функціональне нетримання: виникає внаслідок медичного стану або фізичної вади, коли людина не встигає до туалету. Наприклад, це може бути викликано артритом, пересуванням в інвалідному візку, психічним розладом.
  5. Транзиторне нетримання: нетримання сечі є результатом побічної дії певних лікарських препаратів або впливу закрепу, інфекційного процесу, хронічного кашлю.

Основні причини

  1. Збільшення простати  (доброякісна гіперплазія простати). 
  2. Зловживання алкоголем.
  3. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антидепресанти, діуретики, седативні).
  4. Перенесення оперативного втручання на простаті, внаслідок чого можливе пошкодження сфінктерного м’яза. Це своєю чергою і призводить до стресового нетримання сечі. 
  5. Віковий фактор (процес старіння).

Тактика

Визначення порушення відбувається на основі збору анамнезу, фізикального огляду та дослідження сечі. Інколи можуть знадобитися ряд візуалізаційних тестів.
Насамперед відмітимо, що імперативне та стресове нетримання сечі піддається лікуванню.
 
Для цього лікарем застосовується комбінація його методів, з першочерговим проведенням малоінвазивних процедур до більш радикальних методів, при відсутності результату від попередніх методик.

Зміна способу життя може полегшити симптоми нетримання сечі. До цього переліку дій можна віднести вправи для сечового міхура та м'язів тазового дна, планові відвідування туалету та уникання алкоголю, здорове харчування.

За наявністю показань чоловікам можливі рекомендації з оперативного втручання у вигляді “встановлення” штучного сечового сфінктера.

У тому випадку, якщо причиною нетримання сечі є збільшена простата, дії лікаря будуть направлені на її лікування. Це можуть бути як медикаменти, малоінвазивна терапія та хірургічне втручання. На тактику лікування впливатиме ряд факторів: виниклі симптоми, розмір простати, загальний стан пацієнта та його вік.

Важливо розуміти, що попри страх та сором у деяких чоловіків, не варто самостійно боротися з проблемою. Тільки лікар допоможе знайти ефективні методи лікування нетримання сечі.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм