Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перекрут яєчка: основні симптоми та методи лікування

Перекрут яєчка: основні симптоми та методи лікуванняВ основі розвитку перекруту яєчка покладено скручування сім’яного канатика, який переносить кров до яєчок. Це своєю чергою спричиняє порушення кровообігу та як наслідок відмирання тканин органу.

Відмітимо, що перекрут яєчка належить до найпоширенішої екстреної медичної ситуації у чоловіків, пов’язаної з сечостатевою системою.
 
Захворювання найчастіше зустрічається у віці від 12 до 18 років, але він може статися в будь-якому віці, навіть до народження.

Основні причини

  1. Вроджені фактори, насамперед внаслідок слабкості сполучної тканини мошонки. Саме тому не є виключенням розвиток патології й у новонароджених.
  2. Спадковий фактор.
  3. Травма в ділянці паху.
Швидке зростання яєчок під час статевого дозрівання також може спричинити стан.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття, що мають раптовий початок та досить сильні за інтенсивністю.
  2. Набряк мошонки (як зосереджений в одній ділянці, так і з поширенням на всю мошонку).
  3. Гіперемія (почервоніння), але інколи мошонка набуває фіолетового та навіть у критичних випадках чорного кольору.
  4. Яєчко розташоване вище, ніж зазвичай, або під незвичним кутом.
  5. Нудота та блювання.
  6. Домішки крові у спермі.
  7. Лихоманка.
  8. Часті позиви до сечовипускання.
Відмітимо, що зазвичай захворювання має односторонній характер, тобто перекрут виникає лише в одному яєчку. 
 
Також можливо коли в яєчках виникає раптовий біль, але він самостійно й проходить. Це може статися, коли яєчко скручується, а потім розкручується самостійно. Однак це не є приводом відтерміновувати звернення до лікаря та проведення планового за можливістю оперативного втручання. Аби запобігти повторному перекручуванню.

Діагностика та тактика лікування

Встановити діагноз можливо на основі лабораторних досліджень крові та сечі, а також візуалізаційних тестів (наприклад, УЗД). Під час фізикального огляду лікар перевірить мошонку на наявність набряку. 
 
Враховуючи, що перекрут яєчок є невідкладною медичною допомогою тактика лікування полягатиме в проведенні оперативного втручання - орхіопексія. Так під час орхіопексії хірург розкручує яєчко, що відновить кровообіг у цій області. Потім яєчко закріпляється на внутрішній стінці мошонки за допомогою швів. Це запобігає повторному виникненню перекруту.
Це важливо, оскільки якщо кровообіг припиняється більше ніж на шість годин, тканина яєчка може загинути. У такому випадку уражений орган потрібно буде видалити. 

Надалі рекомендовано певний час дотримуватися правил особистої гігієни, обережно промиваючи мошонку теплою водою з милом.

Також доцільним буде обмежити на декілька тижнів сексуальну активність та інтенсивні фізичні навантаження, уникати напруження під час дефекації.

В протилежному випадку, коли лікування не буде надано вчасно уражена тканина яєчка може перерости в гангрену з ризиками поширення інфекції по всьому тілу, а також надалі можливе безпліддя (при пошкодженні обох яєчок), косметичний дефект. Критичним варіантом є повне видалення яєчка. 

Тому аби уникнути цих можливих ускладнень, слід негайно звернутися за невідкладною медичною допомогою при підозрі розвитку перекруту яєчка.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм