Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Надлишок тестостерону: основні симптоми порушення

Надлишок тестостерону: основні симптоми порушення Тестостерон належить до основного чоловічого гормону (андроген). Він продукується клітинами сім'яників у чоловіків, та у значно меншій кількості яєчниками у жінок, й корою наднирників в обох. Основна функція тестостерону у чоловіків є взяття функції у продукування сперматозоїдів, формування тканин. Також від рівня гормону залежить й безпосередньо настрій чоловіків. 

В організмі присутній вільний тестостерон й пов'язаний з білками (переважно печінки). Впливає на психічний та фізичний стан саме вільний тестостерон. Наразі розберемо детальніше саме надлишок тестостерону, які фактори впливають на порушення та основні його прояви.

Які фактори впливають на розвиток підвищеного рівня тестостерону?

Фізіологічно, тобто що є природним є підвищення рівня тестостерону у період статевого дозрівання. Однак при тривалому знаходженні в межах високих показників, це може вплинути на розвиток раннього статевого дозрівання (відставання психічного розвитку над фізичним).

Підвищення рівня гормону у зрілому віці вказує на порушення функціонування організму. Найчастіше причинами виступають наступні стани:
  1. Надмірні фізичні навантаження.
  2. Шкідливі звички (куріння).
  3. Неправильне харчування.
  4. Приймання стероїдів (для нарощування м'язової маси) та інших типів лікарських засобів.
  5. Порушення функціонування кори надниркових залоз (наприклад, новоутворення, вроджена гіперплазія).
  6. Патології зі сторони ендокринної системи.

Основні прояви надлишку тестостерону

  1. Постійне бажання у статевій близькості, внаслідок підвищеної сексуальної збудливості. Це як наслідок може призвести до надмірної кількості статевих партнерів.
  2. Коливання настрою, що в індивідуальному порядку варіюється від агресивності та дратівливості до пригніченості та навіть депресивного стану. У чоловіків спостерігається відсутність відчуття самозбереження.
  3. Алопеція (випадіння волосся) на голові з паралельним надмірним оволосінням на тілі.
  4. Підвищене потовиділення.
  5. Акне (висипання на шкірі).
  6. Безсоння, що своєю чергою впливає на швидку стомлюваність, неможливість сконцентруватися.
  7. Порушення зі сторони серцево-судинної системи (наприклад, підвищення артеріального тиску).
  8. Зниження продукування сперматозоїдів.
  9. Порушення сечовипускання.
При відсутності вчасного лікування наслідки даного порушення можуть бути досить серйозними, від онкології (пухлина яєчок, рак простати) до патологій серцево-судинної системи, безпліддя та ін.

Тактика

Діагностування патології насамперед полягатиме в проведенні лабораторного дослідження крові з обов'язковим врахуванням концентрації вільних фракцій тестостерону. 
 
Коригування рівня тестостерону потребує комплексного підходу. Так на основі лабораторних показників лікарем проводиться гормональна терапія з метою нормалізації функціонування надниркових залоз. Відповідно важливо усунути причину, що вплинула на підвищення рівня гормону.
 
Вагому роль становить і внесення корективів у спосіб життя: правильне харчування з переважанням фітоестрогенів (містить естроген, жіночий гормон), солоних продуктів та виключенням білкової їжі, нормалізація режиму сну та фізичних навантажень, зняття емоційного перенапруження. Також на період лікування рекомендовано нормалізувати статеве життя.
 
З метою повторного розвитку гіперандрогенії важливо не покидати дотримання здорового способу життя та проходження щорічних профілактичних оглядів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм