Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіперплазія передміхурової залози: основні симптоми та методи лікування

Гіперплазія передміхурової залози: основні симптоми та методи лікуванняПитання чоловічого здоров'я є дуже делікатним. Адже поява будь-яких дискомфортних симптомів в перший час може просто ігноруватися через страх або сором. Однак це не вірна тактика, і як наслідок вона призводить до занедбаності патологічного процесу та розвитку ряду ускладнень. Наразі розберемо детальніше одне із захворювань під назвою гіперплазія передміхурової залози.

Простата або передміхурова залоза являє собою невелику м’язову залозу чоловічої статевої системи. Вона оточує уретру та створює більшу частину рідини у спермі. 

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ) це так зване збільшення простати. Захворювання виникає, коли клітини передміхурової залози починають розмножуватися. Ці додаткові клітини викликають набряк передміхурової залози, що стискає уретру та порушує процес виділення сечі.
 
Одразу відмітимо, що гіперплазія простати зовсім не означає розвиток раку. Однак виникле порушення може викликати симптоми, які можуть вплинути на якість життя чоловіка.
За статистичними даними більшість випадків припадає на чоловіків вікової категорії 50+.

Основні причини

У більшості випадків гіперплазія простати є нормальним процесом старіння. При цьому точні причини виниклого стану не визначені. Спеціалісти дотримуються думки, що тригером початку гіперплазії є зміна чоловічих статевих гормонів, які відбуваються з віком.
 
Додаткові ризики створює сімейний фактор, з наявністю в родині проблем з простатою, цукровий діабет та супутній розвиток аномалій зі сторони яєчок.

Характерні симптоми

Клінічна картина варіюється від початкових слабких ознак до більш серйозних проявів, при відсутності вчасного лікування.
Загальні симптоми включають:
  • нетримання сечі;
  • неповне спорожнення сечового міхура;
  • потреба у сечовипусканні два або більше разів на ніч;
  • слабкий струмінь сечі;
  • раптовий позив до сечовипускання;
  • уповільнений потік сечі;
  • болючість при  сечовипусканні;
  • кров у сечі.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі фізикального огляду (ректальний огляд, для оцінки форми та розміру простати), визначення анамнезу пацієнта. Додаткові тести можуть включати:
  • лабораторні дослідження крові та сечі (з метою виявлення домішків крові та патогенних збудників);
  • УЗД;
  • уродинамічний тест;
  • тест на простатоспецифічний антиген (перевірка крові перевіряє наявність раку простати).
Лікування ГПЗ розпочинається з корекції способу життя, для полегшення симптомів (уникання алкоголю, спорт, зменшення рівня стресу та ін.). При відсутності результатів та прогресуванні симптомів, лікарем може бути рекомендовано медикаментозна терапія або хірургічне втручання.  
 
Медикаментозне лікування включає призначення препаратів для зниження рівня гормонів, антибіотиків та альфа блокаторів.
Щодо радикальних методів, то існують різні типи хірургічних процедур, які можуть допомогти в лікуванні гіперплазії, коли ліки неефективні. Деякі процедури є або неінвазивними, або мінімально інвазивними. До прикладу можуть бути проведені трансуретральна мікрохвильова терапія, уроліфт, трансуретральна резекція простати або проста простатектомія та інші процедури в залежності від ситуації.

Важливо розуміти, що вперше виниклі симптоми ГПЗ можна легко проігнорувати. Однак саме  раннє лікування може допомогти уникнути ряду ускладнень, серед яких інфекції сечовивідних шляхів, ураження нирок та кровотечі в сечовивідних шляхах.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм