Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак простати: основні симптоми та методи лікування

Рак простати: основні симптоми та методи лікування Початок листопада означає місяць обізнаності про таке захворювання як рак передміхурової залози. Це найбільш діагностований рак серед чоловіків у всьому світі. Однак не варто слідкувати за своїм здоров’ям лише в окремі місяці, робити це потрібно на регулярній основі. Це необхідно, аби вчасно виявити патологічний процес та запобігти його поширенню. 

Так що повернемося до раку простати. Простата являє собою невелику залозу, що локалізується в нижній частині живота. Вона продукує насінну рідину, також відому як сперма. 
Рак простати діагностується у випадку росту злоякісних клітин в ній, які формуються у пухлину. Не є виключенням коли онкологія поширюється (метастазує) на інші частини тіла.  
 
Майже всі випадки раку передміхурової залози є типом раку, який називається аденокарциномою. Він росте в тканині залози.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме провокує початок онкологічного процесу. Спеціалісти відзначають про можливий вплив спадкового фактора, тобто коли в родині були випадки раку та віку (50+).
 
Також як тригер захворювання може виступати ожиріння, генетичні зміни, вплив хімічних речовин, шкідливі звички, інфекції, що передаються статевим шляхом.

Характерні ознаки

До моменту відсутності прогресування зі сторони пухлини, у чоловіка може не виникати жодних скарг. При цьому можуть бути значні варіації в тому, як це  відбувається від людини до людини. Тому на жаль при відсутності профілактичних оглядів, діагностування захворювання може бути відтермінованим.

Надалі вже прогресуючий рак може супроводжуватися наступними скаргами:
  • порушення сечовипускання у вигляді частих позивів та сповільненому потоку сечі, з можливою появою кровотечі;
  • еректильна дисфункція. Відмітимо, що можлива також поява крові у спермі після еякуляції;
  • слабкість або оніміння в ногах;
  • больові відчуття під час сечовипускання та еякуляції, а також його зосередження в тазу;
  • втрата ваги;
  • швидка стомлюваність;
  • труднощі з контролем сечового міхура та кишківника (у випадку поширення раку на спинний мозок).
Відмітимо, що не всі новоутворення в простаті є раком. Інші стани, які викликають симптоми, схожі на дану патологію. Тому у будь-якому випадку потрібна діагностика.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду пацієнта (ректально), лабораторного дослідження крові та ряду візуалізаційних тестів, таких як УЗД та МРТ.
Іноді лікар може порекомендувати біопсію передміхурової залози, якщо він підозрює рак на основі обстеження або виявить підвищений рівень ПСА (простато специфічний антиген – білок простати).
 
Тактика лікування залежатиме від розміру або ступеня пухлини, її поширення.
Якщо рак неагресивний можливо обмежитися тактикою активного спостереження.
У випадку розвитку агресивного раку обиратимуться інші методи або їх комбінація у вигляді оперативного втручання (простатектомія з можливим видалення лімфатичних вузлів), випромінювання, хімієтерапії, імунотерапії, гормонотерапії та ін..

Нагадаємо, що простатектомія це хірургічна процедура, яка передбачає видалення частини або всієї передміхурової залози. Це залежатиме від поширення раку!

Важливо розуміти, що одним із найкращих способів виявити рак до появи будь-яких симптомів є проходження скринінгового обстеження. Адже чим раніше виявити рак, тим легше його вилікувати! До одного з таких скринінгових тестів належить аналіз крові на простатоспецифічний антиген (ПСА), за допомогою якого вимірюється кількість білків простати. Відповідно його високі показники можуть вказувати на ознаки раку простати.

Тому при появі у вас будь-яких симптомів, які, на вашу думку, можуть вказувати на рак простати, негайно зверніться до лікаря.a

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм