Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак яєчка: ранні прояви злоякісного процесу

Рак яєчка: ранні прояви злоякісного процесуЯєчка належать до репродуктивних залоз, що відповідають за продукування сперматозоїдів та гормону тестостерону. Однак на жаль не є виключенням розвитку в них онкологічного процесу, що значно ускладнюється пізнім зверненням чоловіка за допомогою, через свою сором'язливість, страх, поширені міфи або попросту небажанням.

Рак яєчка - це патологічний процес злоякісного характеру, що розпочинається зі змін в статевих клітинах, які продукують сперму.

Рак яєчка може виникнути у будь-якому віці, однак за статистикою в групу ризику входять високі та худорляві чоловіки вікової категорії від 15 до 35 років.
При цьому злоякісний процес може зосереджуватися як в одному, так і обох яєчках одразу.
 
В залежності від розвитку раку розрізняють декілька типів пухлини. Так семінома являє собою рак яєчок, що має повільний розвиток та зазвичай обмежується виключно локалізацією в яєчках. 
А от несеміноми зустрічаються частіше та як наслідок мають швидший розвиток з можливим поширенням на інші частини тіла.
У тому випадку, якщо пухлина росте з тканин, що продукують гормони її класифікують як стромальну пухлину.

Які фактори підвищують ризики розвитку раку яєчка?

  1. Спадковий фактор, тобто наявність в родині захворювання.
  2. Аномальний розвиток яєчок.
  3. Наявність в анамнезі крипторхізму (неопущеного яєчка).

Основні симптоми раку яєчка

Рак яєчка є небезпечним внаслідок свого стрімкого та агресивного початку, коли лише за місяць хвороби пухлина може збільшитися вдвічі.
Поява симптомів супроводжуватиметься наступними станами:
  • набряк яєчок та промацування або зовнішнє спостереження ущільнення (шишки);
  • поява ниючих больових та дискомфортних відчуттів в ділянці яєчок;
  • коливання температури тіла;
  • біль та тяжкість внизу живота.
У тому випадку, якщо рак досягає пізніх стадій відбувається поширення (метастазування) пухлини на сусідні тканини та органи (печінка, легені, лімфатичні вузли), що в залежності від локалізації може супроводжуватися задишкою та кашлем, болем у грудях та животі, нудотою та слабкістю. 
 
Тому аби вчасно зреагувати та звернутися до лікаря чоловікам варто щомісяця проводити самообстеження. Це легко зробити, наприклад після відвідування душу, коли шкіра мошонки є повністю розслабленою. Так обидва яєчка потрібно ретельно промацати та виключити наявність грудочок, звернути увагу на їх форму та консистенцію.
Звісно не варто забувати й про щорічні огляди у лікаря уролога та/або андролога.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведенні фізикального огляду з виявленням будь-яких ущільнень та набряку, а також завдяки УЗД та КТ, лабораторних досліджень крові (наприклад, онкомаркери), біопсії.
 
Основним методом лікування раку яєчка є проведення оперативного втручання з видаленням пухлини, а також одного або обох яєчок та поруч розташованих лімфатичних вузлів. Оскільки особливість терапії залежатиме від типу раку та його стадії, можливе застосування декількох методів лікування. Наприклад, це може бути проведення променевої терапії, хімієтерапії та їх комбінування.
 
Важливо зазначити, що рак яєчка піддається успішному лікуванню, головне вчасно діагностувати захворювання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм