Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гінекомастія: основні причини збільшення грудей у чоловіків

Гінекомастія: основні причини збільшення грудей у чоловіківГінекомастія – це порушення, що характеризується збільшенням грудей, а саме тканини молочних залоз у чоловіків.

Механізм розвитку захворювання полягає в розвитку дисбалансу гормонів – тестостерону та естрогену. В нормі гормон тестостерон гальмує розвиток тканин грудей, а естроген має стимулюючу дію. Однак порушення їх балансу може призвести до гінекомастії. Відбувається саме зниження гормону тестостерону, як правило, зі збільшенням гормону естрогену.
 
Більшість випадків гінекомастії не потребують лікування, хоча стан може викликати страждання через естетичні проблеми.
 
Відмітимо, що порушення може виникнути односторонньо, так і на обидвох грудей (іноді нерівномірно). Це відрізняється від псевдогінекомастії, яка спричинена більшою кількістю жиру в тканині грудей (при ожирінні), а не збільшенням тканини залози.

Основні причини

Багато речей можуть сприяти розвитку гінекомастії, включаючи фактори способу життя, як-от надмірне вживання алкоголю або низька фізична активність, природний процес старіння.
Також причиною може слугувати наявність основного захворювання в організмі та приймання певних лікарських препаратів.

Тому наступні фактори можуть призвести до гормонального дисбалансу (зазнач. тестостерону й естрогену) у чоловічої статі:
  1. Віковий фактор: тестостерон після 30 років починає знижуватися і це є природно. Так після 50 років у чоловіків виникає андропауза. Також причиною гінекомастії можуть бути й гормональні зміни під час статевого дозрівання, що спричинятиме порушення до 14 років.
  2. Ожиріння, внаслідок чого жирова тканина накопичується навколо грудей. Відмітимо, що зайва вага має тісний зв’язок з підвищеним рівнем естрогену в організмі.
  3. Наявність в анамнезі захворювань, які можуть спровокувати гормональний дисбаланс, до прикладу, печінкова недостатність, ураження яєчок (пухлини, травми), пухлини гіпофіза або гіпоталамуса.
  4. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, анаболічні стероїди, антигіпертензивні, психотропні).

Характерні ознаки

  1. Набряклі груди.
  2. Больові відчуття (переважно у підлітків)
  3. Виділення з грудей.
  4. Підвищена чутливість.
Поява додаткових проявів залежатиме від основного тригера порушення.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, фізикального огляду та ряду діагностичних тестів. Серед них лабораторні дослідження крові, УЗД, рентгенографія, КТ та МРТ, а також біопсія.
Лікування гінекомастії зазвичай складається з усунення основного захворювання.
 
Медикаментозна терапія або оперативне втручання можуть бути використані, щоб виправити стан у випадках, коли гінекомастія викликає фізичний або соціальний дискомфорт. До прикладу операція полягає у видаленні зайвої жирової та залозистої тканин з грудей.
Медикаментозна терапія полягає у призначенні ліків, що впливатимуть на рівень гормонів.

Вагому роль відіграє робота і з психотерапевтом. Адже загалом стани, які впливають на зниження «чоловічої впевненості» можуть спричинити замкнутість, сором’язливість та відчуження від інших.
Пам’ятайте, що багато факторів можуть сприяти розвитку гінекомастії, включаючи неправильний спосіб життя, основні захворювання, природний процес старіння та певні ліки. Головне це вчасно звернутися за медичною допомогою, аби визначити причину порушення та усунути її до моменту настання можливих незворотних ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм