Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак простати: основні симптоми злоякісного новоутворення

Рак простати: основні симптоми злоякісного новоутворенняКожного року у листопад проходить комунікація на тему поширеного захворювання серед чоловіків - рак простати. Про перші прояви якого ми з'ясуємо далі. 

Насамперед нагадаємо, що простата являє собою невелику залозу, що розташована в нижній частині живота чоловіка, під сечовим міхуром. Також передміхурова залоза виробляє насінну рідину, відому як сперма. 
 
Рак простати - це патологічний процес, що характеризується розвитком аномального росту клітин з наступним формуванням пухлини. Не є виключенням, коли патологія поширюється на інші ділянки тіла. 
 
Майже всі випадки раку передміхурової залози діагностуються як аденокарцинома. За швидкістю розвитку, захворювання поділяють на агресивну форму, або швидкозростаючу та неагресивну.

Які фактори впливають на розвиток раку простати?

  1. Спадковий фактор.
  2. Віковий фактор (підвищені ризики в осіб 50+).
  3. Ожиріння.
  4. Генетичні зміни.

Основні симптоми 

Варто відзначити, що при деяких неагресивних формах раку ознаки патології можуть бути відсутніми. Тому важливо не нехтувати щорічними профілактичними оглядами у лікаря уролога або андролога.
 
Тоді як прогресуючий рак супроводжується рядом симптомів, до яких належить:
  1. Порушення сечовипускання, що пов'язано з локалізацією простати під сечовим міхуром. Як наслідок пухлина тисне на орган та уретру викликаючи відповідні ознаки. У чоловіка можуть виникати скарги на часті позиви до сечовипускання, слабкий потік сечі, появу кров'янистих виділень.
  2. Еректильна дисфункція.
  3. Больовий синдром.
  4. Оніміння в ногах і стопах. 
В критичних випадках хворий може “втратити контроль” над сечовим міхуром та кишківником, внаслідок тиску пухлини на спинний мозок.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається насамперед за допомогою визначення анамнезу пацієнта та фізикального (пальцевого) огляду. За допомогою методів візуалізації таких як МРТ та УЗД, можливо безпосередньо виявити злоякісне новоутворення. За показаннями проводиться біопсія тканин простати.

Тактика лікування обирається на основі віку пацієнта, стану його здоров’я та стадії раку.

При діагностуванні неагресивного раку лікар може порекомендувати активне спостереження з проведенням відповідних досліджень та стеженням за симптомами.

Більш агресивні види раку потребують лікування у вигляді оперативного втручання (простатектомія), хімієтерапії, імунотерапії та ін.
Існують різні типи радикальної простатектомії. Деякі з них відкриті, інші є лапароскопічними, що означає проведення менших розрізів на животі.

Стосовно профілактики захворювання, існують певні фактори ризику раку передміхурової залози, такі як вік і сімейний анамнез, які не можливо контролювати. Однак є й інші тригери, якими можливо керувати. Наприклад, відмова від куріння, дієта та фізичні вправи також є важливими факторами, які можуть впливати на ризик раку передміхурової залози.

Один із найкращих способів виявити рак до появи будь-яких симптомів — це пройти скринінгове обстеження. Чим раніше виявити рак, тим легше його вилікувати. До скринінгового обстеження входить проведення дослідження крові на простатоспецифічний антиген, який вимірює кількість білків простати. Високий рівень якого може вказувати на розвиток онкології.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм