Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Неконтрольоване вживання кави може бути шкідливим для здоров’я

Неконтрольоване вживання кави може бути шкідливим для здоров’яКава – це улюблений напій багатьох людей. Її помірне вживання, в обсязі 1 чашки на день, є нешкідливим для людини, її самопочуття та здоров’я. Проте надмірне споживання кави може спровокувати виникнення серйозних проблем зі здоров’ям та є особливо небезпечним для певних осіб.

Кому кава може принести шкоду?

Надмірне вживання кави може суттєво нашкодити таким категоріям осіб:
  • Гіпертоніки. Кава при високому артеріальному тиску є особливо небажаним напоєм. Справа в тому, що гіпертонія провокує підвищене навантаження на серцево-судинну систему людини, а вживання цього ароматного напою може ще більше погіршити ситуацію. Система регуляції тиску у гіпертоніків часто дає збої, тому вживання більше як 1 чашки кави на добу може спровокувати підвищення тиску.
  • Вагітні жінки. Такі напої, як кава та чай, сприяють тому, що кістки втрачають кальцій. Жінка, яка виношує дитину, має підвищену потребу в кальції для нормального формування та розвитку скелету плоду, тому втрата організмом цього мікроелементу є недоречною та небажаною. Тож пити вагітним більше, ніж 1 чашку цього напою на день, заборонено.
  • Люди з високим рівнем холестерину. У каві є речовина, яка сприяє підвищенню рівня холестерину в крові, а надто якщо пити по 5-6 чашок цього напою на добу. Особливо над даною інформацією слід замислитися жінкам у віці 35-40 років, вони найчастіше зловживають кавою.
  • Люди, що страждають на безсоння. Головна хвиля впливу випитої кави настає через 15-20 хвилин після її вживання, її дія продовжується приблизно 2 години. Проте сам кофеїн виводиться з організму у 5 разів довше, і про це треба пам’ятати тим, хто страждає від безсонних ночей. У такому разі пити каву у другій половині дня не рекомендується.
  • Пацієнти з хворобами шлунково-кишкового тракту. Каву не варто вживати натщесерце, вона є стимулятором вироблення соляної кислоти. А це дуже шкідливо, коли шлунок ще пустий, особливо для тих, хто має хронічні хвороби, такі як гастрит, виразка шлунку та дванадцятипалої кишки тощо.
  • Люди з серцево-судинними хворобами. Кава підсилює серцеву діяльність, провокує прискорення пульсу. Тому людям з хворобами серця та судин, а саме, з ішемією, атеросклерозом тощо, пити каву заборонено.
Отже, до питання вживання кави слід підійти відповідально і зважено. У будь-якому разі не варто пити більше 1-2 чашок цього напою на день.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED