Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак кісток: як розпізнати хворобу на ранній стадії?

Рак кісток: як розпізнати хворобу на ранній стадії?Рак кісток – це злоякісні пухлини у різних частинах скелету людини. Він складає усього 1% у структурі онкологічних хвороб, проте через слабку вираженість симптомів на ранній стадії та швидкоплинність є одним з найбільш небезпечних видів раку. Тому так важливо вміти вчасно розпізнати загрозу та звернутися за консультацією до лікаря.

Симптоми раку кісток

Перша ознака раку кісток – це біль, що з’являється під час доторкання до місця, під яким знаходиться пухлина. Потім, із розвитком хвороби, біль відчувається постійно, вже без натискання. Він може мати слабкий, нападоподібний характер, а з часом посилюватися. Зазвичай вночі біль посилюється, проти нього не допомагають анальгетики.

Отже, до головних симптомів раку кісток належать:
  1. Біль у місці пухлини.
  2. Обмежена рухливість суглобів.
  3. Збільшення регіональних лімфатичних вузлів.
  4. Напухання кінцівок та суглобів.
  5. Набряк м’яких тканин у місці розташування пухлини.
  6. Біль не проходить після відпочинку, посилюється вночі.
  7. Підвищення температури шкіри над пухлиною.
  8. Витончення, блідість шкіри, виражений судинний малюнок.
  9. Слабкість, в’ялість, сонливість, швидка втомлюваність.
  10. Порушення дихання.
Симптоматика раку кісток є неявною та слабо вираженою на момент початку розвитку хвороби, коли вона ще може швидко піддатися лікуванню. Людина не приділяє уваги поганому самопочуттю, списує все на стрес, швидкий темп життя, відсутність повноцінного відпочинку, і втрачає дорогоцінний час.

Рак кісток є страшним тому, що найчастіше на нього хворіють молоді люди до 30 років та навіть діти. До найбільшої групи ризику входять чоловіки віком від 17 до 30 років. А ось люди похилого віку рідко хворіють на рак кісток.

На жаль, більшість пацієнтів потрапляє на прийом до онколога, коли рак кісток вже досить сильно розвинувся. Як правило, це вже етап розповсюдження метастаз. На найбільш пізніх стадіях розвитку недуги для збереження життя пацієнта йому часто доводиться проводити ампутацію ураженої кінцівки. Щоб не допустити такого фатального розвитку подій, треба слідкувати за своїм самопочуттям та вчасно звертатися до лікаря. Особливо уважними варто бути молодим людям, серед яких рак кісток зустрічається частіше.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED