Перевозка больных

Екстракорпоральне запліднення: лікування безпліддя сучасно і ефективно

Екстракорпоральне запліднення: лікування безпліддя сучасно і ефективно

Сьогодні екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ)- це практично побутове слово. Але не так давно це була таємнича процедура для лікування безпліддя, яка уособлювала те, що тоді було відомо як "діти з пробірки". Луїза Браун, яка народилася в Англії в 1978 році, була першою такою дитиною, зачата поза материнської утроби.

На відміну від більш простого процесу штучного запліднення, при якому сперматозоїди поміщаються в матку, а зачаття відбувається зазвичай, ЕКЗ включає в себе об'єднання яйцеклітин і сперми поза тілом в лабораторії. Як тільки ембріон або ембріони формуються, вони потім поміщаються в матку. ЕКЗ-це складна і дорога процедура, до неї звертаються лише близько 5% пар з безпліддям. Однак з моменту його введення в США в 1981 році ЕКЗ та інші аналогічні методи призвели у цей світ більш ніж 200 000 дітей.

Які причини безпліддя може лікувати ЕКЗ?

Коли мова заходить про безпліддя, ЕКЗ може бути варіантом, якщо вам або вашому партнерові було поставлено діагноз:

  • Ендометріоз.
  • Низька кількість сперматозоїдів.
  • Проблеми з маткою або матковими трубами.
  • Проблеми з овуляцією.
  • Проблеми з антитілами, які шкодять спермі або яйцеклітинам.
  • Нездатність сперматозоїдів проникати або виживати в слизовій шийки матки.
  • Погана якість сперми.
  • Генетичне захворювання матері або батька.
  • Безпліддя неясного генезу.

ЕКЗ ніколи не є першим кроком в лікуванні безпліддя, за винятком випадків повної закупорки маткових труб. Замість цього він зарезервований для випадків, в яких інші методи, такі як фертильні препарати, хірургія і штучне запліднення, не працювали.

Якщо ви вважаєте, що ЕКЗ може мати для вас сенс, ретельно оцініть лікувальний центр перед проходженням процедури. Ось кілька питань, які потрібно задати співробітникам клініки фертильності:

  1. Яке ваше співвідношення вагітності на один перенос ембріона?
  2. Яка ваша частота вагітності для пар в нашій віковій групі і з нашою проблемою фертильності?
  3. Яка жива народжуваність для всіх пар, які проходять цю процедуру щороку в вашому закладі?
  4. Скільки з цих пологів є близнюками або іншими багатоплідними?
  5. У скільки обійдеться процедура, включаючи вартість гормональних процедур?
  6. Скільки коштує зберігання ембріонів і як довго ми можемо їх зберігати?
  7. Ви берете участь в програмі донорства яйцеклітин?

Чого я можу очікувати від ЕКЗ?

Перший крок в ЕКЗ включає в себе ін'єкції гормонів для стимулювання суперовуляції.

Час має важливе значення; яйцеклітини повинні бути вилучені безпосередньо перед тим, як вони вийдуть з фолікулів в яєчниках. Якщо їх вийняти занадто рано або занадто пізно, вони не будуть розвиватися нормально. Ваш лікар може зробити аналізи крові або УЗД щоб бути впевненим, що вони знаходяться на правильній стадії розвитку, перш ніж вилучати їх. Центр ЕКЗ надасть вам спеціальні інструкції, щоб слідувати в ніч напередодні і в день процедури. Більшість жінок отримують знеболюючі препарати і вибір бути м'яко седативним або йти під повною анестезією.

Під час процедури ваш лікар визначить місцезнаходження фолікулів в яєчнику за допомогою ультразвуку і видалить яйцеклітини порожнистої голкою. Процедура зазвичай займає менше 30 хвилин, але може зайняти до години.

Відразу ж після вилучення ваші яйцеклітини будуть змішані в лабораторії зі спермою вашого партнера, яку він надасть в той же день.

Поки ви і ваш партнер їдете додому, запліднені яйцеклітини зберігаються в клініці під наглядом, щоб забезпечити оптимальне зростання. Залежно від клініки, ви можете навіть почекати до п'яти днів, поки ембріон не досягне більш просунутій стадії бластоцисти.

Як тільки ембріони будуть готові, ви повернетеся в Центр ЕКЗ, щоб лікарі могли перенести один або кілька в вашу матку. Ця процедура швидше і простіше, ніж витяг яйцеклітин. Лікар вставить гнучку трубку, звану катетером, через піхву і шийку матки в вашу матку, де будуть відкладені ембріони. Для підвищення шансів настання вагітності більшість фахівців рекомендують переносити до трьох ембріонів одночасно. Однак це означає, що у вас може бути багатоплідна вагітність, що може збільшити ризики для здоров'я як для вас, так і для дітей.

Слідуючи цій процедурі, ви зазвичай залишаєтеся в ліжку протягом декількох годин і виписуєтесь через чотири-шість годин. Ваш лікар, ймовірно, проведе тест на вагітність приблизно через два тижні після перенесення ембріона.

У тих випадках, коли кількість сперматозоїдів у чоловіків вкрай низька або спостерігається погана рухливість (рух сперматозоїдів), лікарі можуть поєднувати ЕКЗ з процедурою всерединоплазматичною ін'єкцією сперматозоїдів. У цій процедурі сперматозоїд береться зі сперми - або в деяких випадках прямо з яєчок-і вводиться безпосередньо в яйцеклітину. Після отримання життєздатного ембріона його переносять в матку за допомогою звичайної процедури ЕКЗ.

Чи є інші питання, пов'язані з ЕКЗ?

Будь-які ембріони, які ви не використовуєте в своїй першій спробі ЕКЗ, можуть бути заморожені для подальшого використання. Це заощадить вам гроші, якщо ви пройдете ЕКЗ в другий або третій раз. Якщо ви не хочете, щоб ваші залишилися ембріони, ви можете пожертвувати їх іншій безплідній парі, або ви і ваш партнер можете попросити клініку знищити ембріони. І ви, і ваш партнер повинні домовитися, перш ніж клініка знищить або пожертвує ваші ембріони.

Вік жінки є головним фактором успіху ЕКО для будь-якої пари. Наприклад, у жінки у віці до 35 років, що пройшла процедуру ЕКО, ймовірність народження дитини становить 39,6%, а у жінки старше 40 років-11,5%. Однак с кожним роком показник успіху збільшується в кожній віковій групі, оскільки методи вдосконалюються і лікарі стають більш досвідченими.