Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Набряки: причини появи та як їх позбутися

Набряки: причини появи та як їх позбутисяПісля новорічних свят, коли вживання вуглеводів вище норми, а тренування відкладаються на потім, відбувається застій лімфи і, як наслідок, з'являються набряки. Але потрібно пам'ятати, якщо набряки з'являються на постійній основі, не залежно від вживаної їжі або інших супутніх причин, потрібно звернутися за консультацією до лікаря.

Причини появи набряків

  • Робота на ногах: такі набряки зазвичай проходять самостійно і причиною тому є неправильно підібране взуття. Тому потрібно переглянути свій вибір взуття та вибрати більш комфортний варіант.
  • Менструація: у жінок такий вид набряків з'являється за декілька днів до менструації, і минає після її закінчення.
  • Неправильне харчування: надмірне вживання солоної їжі, молочних продуктів та борошняних виробів призводить до застою рідини та появи набряків.
  • Хвороби нирок (сечокам'яна хвороба, пієлонефрит): в такому випадку набряки починаються з обличчя і переходять на все тіло. Необхідна консультація уролога (чоловікам) та нефролога.
  • Варикозне розширення вен: при варикозі набряки на кінцівках мають асиметричний характер. Найбільш страждають жінки. У даному випадку необхідна консультація судинного хірурга.

Набряк обличчя. Що з вашого раціону вам не підходить?

  1. Винне обличчя: набряки під очима та набрякання повік. Необхідно зменшити вживання алкоголю.
  2. Цукрове обличчя: набряклість в області щік і щелепи. Потрібно обмежити вживання цукру.
  3. Молочне обличчя: набряклість під очима, опухлі повіки, плюс поява висипань можуть говорити про погану засвоюваність молочних продуктів.
  4. Хлібне обличчя: набрякле обличчя та обвислі щоки говорять про непереносимість глютену. Потрібно виключити вживання борошняних продуктів.

Загальні способи позбутися від набряків


Коригування раціону

Спробуйте виключити зі свого меню продукти, що затримують рідину (солодке, мучне, солоне). Зробіть акцент на горіхах, м'ясі птиці, овочах й фруктах та продуктах які містять калій (бобові, зелений чай, селера).

Адже калій добре виводить зайву рідину з організму.

Масаж

Всім відомо, що масаж добре розганяє лімфу і допомагає позбавитися від набряків. Пройдіть кілька курсів масажу, але тільки після попередньої консультації лікаря, щобвиключити протипоказання.

Пити достатню кількість води

Застій рідини в організмі не означає, що приймання води потрібно зменшити. Навпаки,намагайтеся випивати свою норму вдень, але тільки бажано до 19:00. Адже ввечері потік лімфи сповільнюється в кілька разів.

Вранці не забувайте зробити зарядку

Зробіть стрибки, адже лімфа тече знизу вгору, тому саме вони допоможуть її розігнати.

І пам'ятайте, якщо при хорошому правильному харчуванні та при достатньому відпочинку вас все ж турбують набряки,зверніться за допомогою. Адже це може свідчити про наявність серйозних захворювань.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм