Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Метеозалежність: міф чи реальність? Вплив погоди на здоров’я людини

Метеозалежність: міф чи реальність? Вплив погоди на здоров’я людиниСьогодні, 23 березня, відзначається Всесвітній день метеорології. Ця подія змушує замислитися з приводу такого суперечливого явища, як метеозалежність. Багато людей стверджує, що зміни в погоді напряму відображаються на їхньому самопочутті. Чи правда це, чи, можливо, усього лише навіювання?

Що таке метеозалежність?

Ще знаменитий Гіппократ відзначав залежність між змінами пір року та загостреннями різних хронічних захворювань. Для сучасного світу дане поняття теж досить актуальне. Метеозалежність – це взаємозв’язок між природними явищами та станом здоров’я та самопочуття людини. Деякі спеціалісти стверджують, що впливати можуть наступні явища:
  • атмосферний тиск;
  • температура повітря;
  • вологість повітря;
  • сонячна активність тощо.
По суті, впливають не самі фактори, а їхня неочікувана чи суттєва зміна. Наприклад, різке похолодання чи потепління.

Ознаки метеозалежності

Замислитися про метеозалежність можна за наявності таких симптомів:
  • постійний головний біль, запаморочення;
  • високий чи низький тиск, його коливання;
  • порушення серцевого ритму;
  • в’ялість, відчуття постійної втоми, слабкість;
  • безпричинна занепокоєність;
  • біль у суглобах.
Якщо коливання добових та сезонних метеорологічних факторів не дуже високі, то організм людини сприймає їх досить стійко. Проте якщо перепади показників суттєві, багато хто від цього страждає. Особливо сильно метеозалежність дає про себе знати у періоди міжсезоння, тобто навесні та восени. Саме у цей час погода кардинально й іноді різко змінюється, і організм не встигає переналаштуватися на новий лад.

Що робити метеозалежним людям?

До групи ризику з приводу метеозалежності належать:
  • люди, які занадто багато часу проводять у закритому приміщенні (через що опір організму до природних явищ значно знижується);
  • особи з такими хворобами, як: захворювання легенів, серцево-судинні недуги, неврози, гіпертонія, гіпотонія, цукровий діабет, дископатія хребта, хвороби опорно-рухового апарату, ревматизм.
Як же боротися з метеозалежністю? Перш за все, якщо така проблема існує, треба слідкувати за прогнозами погоди та брати з собою засоби для симптоматичного лікування певних станів (пігулки від головного болю тощо). Також не зайвим буде контроль за хронічними хворобами, які обов’язково загостряться у міжсезоння. Слід уникати стресів, більше гуляти на свіжому повітрі, щоб відчути себе із природою одним цілим. Також подолати симптоми метеозалежності допоможе нормальний сон та повноцінне харчування.

Багато лікарів притримуються такої думки, що метеозалежність – це міф, який люди собі придумали для виправдання неправильного способу життя. Адже набагато простіше сказати, що голова болить «на погоду», а не від сидіння годинами за комп’ютером у задушливій кімнаті. Правда це чи ні, достеменно невідомо. Проте очевидно одне: рекомендації по боротьбі з метеозалежністю повністю збігаються з порадами щодо ведення здорового способу життя.

Навесні, коли погода сильно і постійно змінюється, деяким людям важко до цього пристосуватися. Проте покращити своє самопочуття цілком реально: слід вчасно лягати спати, їсти збалансовану, поживну та корисну їжу, бувати на свіжому повітрі, робити фізичні вправи. І тоді, скоріше за все, всі симптоми метеозалежності відступлять, і людина зможе повноцінно насолоджуватися лагідним весняним сонцем. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм