Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому для здоров’я корисно гуляти на свіжому повітрі: медична точка зору

Чому для здоров’я корисно гуляти на свіжому повітрі: медична точка зоруВесна – це пора року, коли прокидається не лише природа, а й бажання людини бути здоровим та красивим. Для цього важливо правильно харчуватися, вести активний спосіб життя, регулярно гуляти на свіжому повітрі. Щоб організм наситився киснем, необхідно як мінімум 15 хвилин часу, проте найоптимальніша прогулянка повинна продовжуватися не менше 2-х годин.

Чому так корисно гуляти на вулиці з точки зору лікарів?

Навесні люди часто хворіють, причина цьому – ослаблений після зими організм. Тож, щоб не провести всі сонячні дні у ліжку, слід переглянути своє дозвілля. Гарна прогулянка допоможе побороти втому, відчуття тривоги, адже під часу руху у людини виділяються ендорфіни (так звані гормони щастя), вони і є причиною гарного настрою та спокою. А саме гарний настрій забезпечує нормальне самопочуття.

Рух необхідний для людського організму, він заряджає його енергією, дає силу, укріпляє імунітет. Свіже повітря, що людина вдихає на вулиці, насичує клітини необхідною кількість кисню, яку неможливо отримати у приміщенні. Тому надзвичайно корисно гуляти пішки, бігати, кататися на роликах та велосипедах. До того ж, це ще й весело.

Піші прогулянки навесні дуже корисні для роботи легенів та серця людини. Повітря, яке вдихається у цю пору року, є чистим, вентиляція легенів подвоюється, висока киснева насиченість організму позитивно впливає на кровообіг. Це дає можливість попередити серцево-судинні захворювання та позитивно впливає на стан шкіри людини, яка при нестачі кисню має нездоровий вигляд, жовтіє.

Прогулянки на свіжому повітрі корисні для нормальної роботи органів шлунково-кишкового тракту. Під час ходьби спалюються калорії, дихання стає частішим, активізує свою роботу діяльність кровоносної системи, покращується обмін речовин, виводяться шлаки. Якщо при цьому ще споживати корисну, збалансовану їжу, організм себе буде почувати просто чудово. Імунітет буде укріплюватися сам по собі, без прийому додаткових препаратів чи вітамінів.

Позитивно свіже повітря впливає і на розумову діяльність людини, це прекрасний інструмент для інтелектуального розвитку. Так, якщо людина тричі на тиждень здійснює сорокахвилинні прогулянки (ходьба, біг) на свіжому повітрі, діяльність головного мозку стає набагато активнішою. При цьому швидкість руху та його темп не мають значення. Тим же людям, які ведуть малорухливий спосіб життя, загрожують більш ранні вікові зміни в організмі.

Які можна зробити висновки?

Отже, прогулянки на свіжому повітрі позитивно впливають на такі показники здоров’я людини:
  • Роботу серця. При будь-якій фізичній активності серце починає працювати швидше, що є дуже корисним для нього у якості тренування. При цьому під час звичайної прогулянки перенавантажити серце неможливо.
  • Дихання. Кисень – головний плюс прогулянок на вулиці. Саме свіже повітря повноцінно насичує клітини киснем, що покращує обмін речовин.
  • Нервову систему. Користь прогулянок на свіжому повітрі уже давно підтверджена психологами, це, на їх думку, найкращий антидепресант.
  • Зовнішній вигляд. Насичені киснем клітини позитивно впливають на кровоносну систему: після прогулянки з’являється легкий рум’янець, шкіра виглядає більш здоровою, а сама людина – відпочилою. Обмін речовин активізується, з організму виводяться шлаки, спалюються калорії.
Щодня треба старатися проходити пішки близько 5 км, при цьому неважливо, це буде біг, чи неспішна прогулянка парком. Важливо для здоров’я та гарного самопочуття просто бувати на свіжому повітрі, вдихати на повні груди такий необхідний для людини кисень.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм