Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аденома простати: причини та наслідки хвороби

Аденома простати: причини та наслідки хворобиАденома простати – це досить розповсюджене захворювання серед чоловіків певного віку. За статистикою, його перші симптоми відзначаються у близько половини осіб чоловічої статі у віці 40-50 років. Що ж це таке, які причини та наслідки хвороби?

Причини та симптоми аденоми простати

Аденома простати – це доброякісне новоутворення передміхурової залози. Чому вона виникає, достеменно невідомо, проте лікарі вказують на ряд факторів, які можуть провокувати хворобу. До них належать:
  1. Фізіологічний дисбаланс статевих гормонів, пов’язаний з настанням певного віку чоловіка.
  2. Зміна способу життя, яка теж пов’язана з процесами старіння. В першу чергу мова йде про зниження фізичної активності.
  3. Стреси, емоційні навантаження.
  4. Перенесені статеві хвороби.
  5. Атеросклероз.
  6. Зловживання алкоголем, куріння.
  7. Погана екологія.
Клінічна картина хвороби залежить від типу та темпу росту пухлини, стадії захворювання, ступеню порушення здатності сечового міхура до скорочення. До симптомів аденоми простати належать:
  • Затримка початку сечовипускання, напруження м’язів черевного пресу при цьому процесі.
  • Надмірна тривалість процесу сечовипускання при в’ялості напору.
  • Часті позиви до сечовипускання, особливо вночі.
  • Відчуття неповного випорожнення сечового міхура.
  • Мимовільне неконтрольоване виділення сечі невеликими порціями.
  • Біль під час еякуляції.
  • Загальна слабкість, підвищена втомлюваність.
  • Погіршення апетиту.
  • Сухість у роті.
  • Кров та слиз у сечі, сеча мутного кольору.
  • Неприємний запах з роту.
  • Закрепи.

Способи лікування аденоми простати

При появі хоча б деяких з вище перерахованих симптомів слід обов’язково звернутися за консультацією до уролога. Рання діагностика дозволить підвищити ефективність лікування та скоротити його тривалість.

Лікування може бути медикаментозним, хірургічним та комплексним. Перше ефективне лише на ранніх стадіях розвитку хвороби. Якщо лікар наполягає на хірургічному видаленні пухлини, не варто одразу відмовлятися. Якщо аденому не лікувати, стан хворого буде дедалі більше погіршуватися, і йому не уникнути доволі важких ускладнень. Сучасні методи допомагають швидко та ефективно видалити пухлину, а період реабілітації при цьому буде не надто тривалим.

До головних ускладнень через запущену форму аденоми простати належать:
  1. Гостра затримка сечі.
  2. Хронічна ниркова недостатність.
  3. Різноманітні інфекції сечостатевої системи.
  4. Поява каменів у сечовому міхурові.
Також слід розуміти, що будь-яка доброякісна пухлина може з часом переродитися в злоякісну. І хоча у випадку з аденомою простати такі випадки бувають рідко, перестрахуватися все ж треба. А головне – аденома простати дуже сильно погіршує якість життя чоловіка, тому терпіти її симптоми, які без лікування будуть лише посилюватися, точно не варто.

Щодо профілактики аденоми простати, лікарі говорять про здоровий спосіб життя, правильне харчування, достатню фізичну активність, відмову від шкідливих звичок. Проте стовідсоткової профілактики у цьому питанні не існує, це як лотерея, у когось з часом з’явиться ця хвороба, а в когось ні. Доцільно періодично проходити профілактичні огляди у уролога для виявлення аденоми простати на ранній стадії.

Аденома простати – це зовсім не вирок, проте це сигнал до активних дій та початку правильного, адекватного лікування. Якщо вчасно її виявити, можна забути про проблему досить швидко.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм