Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Цистит: як вберегтися від хвороби взимку?

Цистит: як вберегтися від хвороби взимку?Цистит – це досить поширена хвороба, особливо серед жіночої половини людства. Дуже актуальним постає питання виникнення циститу саме взимку, коли існує ризик переохолодження та наявні інші несприятливі фактори. Тож як можна вберегти себе від даного захворювання в холодну пору року? Про які профілактичні заходи слід знати?

Причини циститу

Цистит – це запалення сечового міхура, яке може бути інфекційним та неінфекційним. Перший виникає через проникнення до сечового каналу певних бактерій, що й провокують розвиток хвороби. На цистит переважно хворіють жінки через особливості анатомічної структури їхньої сечостатевої системи. Мова йде про короткий та широкий в порівнянні з чоловіками сечовипускальний канал, через що інфекція до організму потрапляє набагато швидше.

Що стосується неінфекційного циститу, то на його появу впливає наявність таких факторів:
  • переохолодження, особливо в області тазу та статевих органів;
  • загальне зниження імунітету, що є характерним для холодної пори року;
  • порушення кровообігу в області стінок сечового міхура через малорухливий спосіб життя;
  • хронічні закрепи;
  • носіння синтетичної та/чи тісної білизни.
Також лікарі вказують на взаємозв’язок між розвитком циститу та порушенням метаболізму, неправильним харчуванням, цукровим діабетом, клімаксом.

Симптоми циститу

Запідозрити цистит можна за такими симптомами:
  1. Часті позиви до сечовипускання.
  2. Відчуття неповного випорожнення після сечовипускання.
  3. Біль та печіння під час сечовипускання.
  4. Біль ріжучого характеру внизу живота.
  5. Свербіж статевих органів.
Слід зазначити, що ці симптоми характерні для багатьох хвороб сечостатевої системи, тому вони потребують обов’язкового звернення за медичною консультацією та допомогою.

Як можна вберегти себе від циститу взимку?

Отже, що можна зробити, щоб не захворіти на цистит взимку? Треба дотримуватися наступних профілактичних заходів:
  1. Вдягатися тепло, по погоді. Особливо це стосується жінок, які часто під спідницю вдягають тонкі колготки взимку, потім мерзнуть, застуджуються та хворіють на цистит. Небезпечним є й загальне переохолодження, тому одяг взимку має бути теплим, добре захищати від морозу та вітру. Краще не сідати на холодні сидіння в громадському транспорті, лавки на зупинках.
  2. Максимально зміцнити свій імунітет ще до настання холодів. Для цього слід повноцінно та правильно харчуватися, більше гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом.
  3. Не варто вести малорухливий спосіб життя. Навіть за наявності сидячої роботи треба робити регулярні перерви, розминати м’язи, бажано відвідувати спортивну залу чи робити фізичні вправи вдома. Необхідно пам’ятати, що через брак руху може погіршитися кровообіг стінок сечового міхура, що часто призводить до циститу.
  4. Не допускати закрепів, відрегулювати своє харчування, пити більше рідини, більше рухатися.
  5. Носити білизну з натуральних тканин, уникати тісної білизни.
  6. Дотримуватися правил особистої гігієни, зокрема й гігієни статевих органів задля запобігання потрапляння туди інфекції.
Отже, зимовий цистит – це досить звичне для багатьох, але дуже неприємне, а іноді й небезпечне явище. Його можна попередити, дотримуючись головних правил профілактики. Проте якщо хвороба все ж прийшла, слід вчасно її діагностувати та почати лікування, щоб уникнути можливих ускладнень.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм