Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Артрит та артроз: в чому різниця?

Артрит та артроз: в чому різниця?Хвороби суглобів – одні з найбільш розповсюджених проблем людей старшого покоління. Проте це не означає, що з ними не можуть зіштовхнутися молоді пацієнти. Щоб розібратися у можливих наслідках захворювань та розуміти, як лікуватися, необхідно розрізняти поняття «артрит» та «артроз».

Чим відрізняються артрит та артроз?

Ці дві хвороби мають відмінності стосовно:
  • джерела виникнення;
  • симптоматики;
  • характеру ураження суглобів;
  • стратегії лікування.
Артрит – це захворювання запального характеру, яке пов’язане зі збоями в роботі імунної системи людини (наслідок – ревматоїдний артрит) або ж з перенесеною сечостатевою чи кишковою інфекцією (наслідок – реактивний артрит).

Артроз – це дегенеративний процес, що супроводжується деформацією та стиранням суглобної капсули, яка дозволяє суглобам рухатися вільно та легко. Ця хвороба не є винятково хворобою літніх людей, через неї можуть страждати спортсмени та люди з вродженими вадами суглобів.

Як відрізняється симптоматика артриту та артрозу?

Артрит завжди починається з припухлості, різкого болю, почервоніння ділянки шкіри навколо хворого суглоба, іноді – з підвищення температури тіла. Поштовхом до розвитку артриту може бути перевтома, стрес, перенесена вірусна інфекція, переохолодження. Ревматоїдний артрит найчастіше уражає суглоби кисті чи стопи, зап’ястя, після них – ліктьові та колінні суглоби, іноді навіть нирки та печінку. Цьому виду артриту характерне симетричне ураження суглобів, тоді як реактивному – асиметричне (страждає не обидва суглоби, а лише один).

Артроз зазвичай розвивається досить повільно і особливо не дає про себе знати на ранніх стадіях. Спочатку уражені суглоби починають хрустіти та клацати, зранку буває важко розім’ятися. А вже потім, через певний проміжок часу, настає сильний біль. Загалом артроз більш підступний, ніж артрит, адже досить довго протікає в’яло, і людина на нього просто не звертає уваги. Артроз найчастіше уражає тазостегнові, колінні, гомілковостопні суглоби. Саме на ноги припадає найбільше навантаження під час людської життєдіяльності, вони й страждають від цього захворювання.

Як лікувати артрит та артроз?

Артрит добре піддається лікуванню, якщо він вчасно виявлений та має інфекційну природу походження (реактивний артрит). Лікують його імуностимуляторами та антибіотиками, біль допомагають подобалти місцеві анальгетики. Інша справа – ревматоїдний артрит, його лікувати треба буде все життя. Використовуються невеликі дози кортикостероїдів, протизапальні препарати, цитостатики.

Артроз лікувати набагато складніше, і повністю вилікувати цю хворобу неможливо. Все, що можна зробити за допомогою препаратів, – загальмувати дегенерацію хряща. Для цього використовують преоральні хондропротектори.

Хвороби суглобів досить складні, вони дуже впливають на рухливість та загальну якість життя людини. При перших же ознаках артриту чи артрозу необхідно звертатися до лікаря, який визначить причину виникнення захворювання та розробить стратегію боротьби з ним. Наука не стоїть на місці, і, можливо, вже зовсім скоро будуть винайдені препарати, здатні повністю вилікувати хворих на артроз та артрит. А поки необхідно робити все для гальмування розвитку хвороб та пристосовувати до них своє життя.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм