Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зберігання ліків влітку: основні рекомендації

Зберігання ліків влітку: основні рекомендаціїВлітку у більшості випадків ми збираємо аптечку у разі запланованого відпочинку. Також більшість із нас має свій необхідний запас медикаментів і в домашніх умовах. Однак що важливо враховувати при спекотній погоді, це те що при впливі високих температур лікарський засіб може заподіювати шкоду. Виною всьому звичайна хімічна реакція. Тому розберемо детальні загальні правила зберігання аптечки та її особливості застосування влітку.

Загальні правила щодо користування аптечкою в домашніх умовах

В першу чергу варто зазначити, що будь-які препарати незалежно від їх типу повинні знаходитися в недоступному для дітей та тварин місці. Це повинно бути прохолодне, сухе та темне місце. Звісно, що інколи наявні вдома препарати не можливо помістити в одну базову аптечку для надання першої допомоги. Тому для зберігання комплекту ліків можна обрати контейнер, який буде вологонепроникним, чистим та прозорим, бажано з пластику. 

Також варто враховувати наступні рекомендації:
  • на кожному медикаментозному препараті повинно бути зазначено термін придатності, назву, дозування та інструкції щодо його приймання;
  • зберігати ліки з пошкодженою первинною упаковкою (типу по пів таблетки) забороняється. Це ж стосується і відкритих флаконів, коли препарати можуть легко випаровуватися або вступати  в реакцію з киснем (флакон повинен бути щільно закритим!); 
  • не варто забувати про те, що деякі ліки необхідно зберігати в холодильну, де рекомендована для їх температура буде 10-15С (бокова полиця холодильника). Попередньо рекомендується завернути їх в поліетиленовий пакет аби уникнути потрапляння вологи;
  • раз на пів року необхідно проводити ревізую аптечки та поповнювати запаси необхідних препаратів, викидати ті, де закінчився термін придатності або які зазнали зовнішні зміни (з'явився осад, змінився колір, пошкоджено пакування та ін.).

Особливості зберігання медикаментозних препаратів влітку

Ми звикли зберігати аптечку при кімнатній температурі. Навіть якщо в холодну пору місце для ліків є прохолодним та темним, в спеку все-таки існує необхідність у перенесенні більшості медикаментів в холодильник. Адже суттєві температурні зміни викликають зміни у хімічному складі ліків. Тому в першу чергу, рятувати від спеки варто наступні препарати:
  • гормональні препарати (інсулін): навіть перебування до години при високих температур знижує ефективність ампули з інсуліном до нуля. Інсулін повинен зберігатися при температурі 2-8С в холодильнику, особливо це стосується закритих флаконів; 
  • серцево-судинні препарати: висока температура також впливає на дію серцево-судинних препаратів, а саме знижує їх ефективність. Наприклад, для нітрогліцерину достатньо буде і доби аби втратити свої властивості. Тому його необхідно зберігати в темному місці через надмірну чутливість до світла при температурі не вище 25С. 
В обидвох варіантах при розвитку патологічних станів такі фактори недотримання правил зберігання можуть бути небезпечними для життя.
Особливої уваги влітку потребує автомобільна аптечка. Адже в салоні автомобіля температура подвоюється вдвічі. Тому заздалегідь потурбуйтеся про це. Доцільним буде просто забирати аптечку з собою коли залишаєте автомобіль. При далеких відстанях аптечку не варто залишати в багажнику, а брати з собою в салон.
 
Пам'ятайте про необхідність мати вдома сформовану домашню аптечку та попередньо ознайомлюйтесь з інструкцією щодо застосування та зберігання препаратів.
Звісно, що її склад може різнитися та бути адаптованою до конкретних медичних показань кожного члена сім'ї. Зазначимо, що придбати індивідуальну аптечку, або аптечку в автомобіль ви можете в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED