Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сонячний удар: основні симптоми та методи запобігання

Сонячний удар: основні симптоми та методи запобіганняВ спекотну погоду всі з задоволенням мчать на відпочинок, щоб поніжитися на пляжі. Однак важливо розуміти, що тривале знаходження на сонці окрім засмаги, може мати й негативні наслідки, серед яких сонячний удар. Як вчасно розпізнати порушення та яка перша допомога буде необхідною у такому випадку? З'ясуємо далі.

Сонячний удар являє собою патологічний стан, що виникає внаслідок тривалого прямого впливу сонячних променів. Безпосередньо відбувається негативний вплив на головний мозок, а саме розширення його кровоносних судин. Інакше кажучи, мозок перенагрівається.
 
Відмітимо, що сонячний удар є різновидом теплового удару. Основною відмінністю є те, що під час теплового удару відбувається перенагрівання всього організму, а при сонячному - лише голови. 

Які фактори впливають на розвиток сонячного удару?

Провокуючим фактором сонячного удару в першу чергу є тривале знаходження на сонці та безпосередній вплив його на поверхню голови.
В зону ризику з розвитку сонячного удару входить наступна категорія людей:
  • люди похилого віку (старше 60 років) та діти;
  • з наявністю надмірної маси тіла;
  • з захворюваннями хронічного характеру (бронхіальна астма, гіпертонія та ін.);
  • приймають діуретики;
  • з наявністю в анамнезі алергії;
  • виконують фізичні навантаження під відкритим сонцем. 

Симптоми, що виникатимуть при розвитку сонячного удару

  1. Нудота та блювання.
  2. Головний біль.
  3. Прискорений пульс.
  4. Запаморочення та втрата свідомості.
  5. Дезорієнтація в просторі.
  6. Підвищення температури тіла.
  7. Галюцинації, марення.
  8. Можливі судоми.
Для кожного розвиток тих чи інших симптомів є індивідуальним, та звісно ж залежатиме від тривалості перебування на сонці. Особливої різниці  у симптомах сонячного та теплового удару немає. Однак при сонячному ударі можливо ще отримати сонячні опіки на незахищених ділянках тіла. 

Тактика

В першу чергу у разі погіршення самопочуття необхідно викликати швидку, а постраждалого перенести в затінок, звільнити від тісного зайвого одягу та зволожити шкіру. У ділянки пахв та пахових складок доцільно помістити холодні компреси (не дуже холодні, оскільки можливий спазм судин). При сонячному ударі важливо забезпечити людину обільним питтям, але це повинна бути проста вода. Кофеїн, алкоголь під забороною! При можливості необхідно виміряти температуру тіла, щоб оцінити необхідність у наступному охолодженні. Якщо у хворого виникнуло блювання - покладіть його на бік, з метою уникнення аспірацією блювотних мас. При втраті свідомості - дайте понюхати нашатирний спирт, а у разі відсутності результату, тобто коли хворий не приходить до тями необхідно починати проводити реанімаційні дії. 
 
В умовах стаціонару додатково проводиться ряд обстежень аби встановити наявні ускладнення:
  • лабораторні аналізи крові та сечі;
  • ЕКГ;
  • ЕХО-КГ;
  • УЗД.
Наступна тактика медичних працівників залежатиме від ступеня сонячного удару та виниклих ускладнень.

Профілактика

Попри спекотну погоду запобігти сонячному удару можливо, дотримуючись простих рекомендацій:
  1. Не виходьте з дому без капелюха та води.
  2. Одяг доцільно обирати з натуральних тканин. 
  3. Уникайте тривалого перебування на сонці. 
  4. Варто відмовитися від вживання алкогольних напоїв, особливо в спекотну погоду. 
Важливо бути обізнаним у клінічних ознаках сонячного удару, оскільки наслідки порушення можуть мати трагічний результат. Адже коли температура тіла досягає позначки вище 40 градусів, клітини мозку починають відмирати, високі ризики зупинки серця. Відповідно при ненаданні першої допомоги шанси врятувати хворого знижуються. Тому будьте підготовленими та вчасно запобігайте розвитку сонячного удару.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED