Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що свідчить поява синців?

Про що свідчить поява синців?Всі ми знаємо, що часто поява синців є причиною забою.  Але безпричинне їх утворення може свідчити про серйозні патології в організмі.

Синець(в мед. гематома) – це пошкодження, часто незначного характеру, яке пов'язане з травмуванням капілярів розташованих під шкірою.
 
Механізм розвитку синця характеризується своєю появою внаслідок удару, який може пошкодити капіляри з подальшим утворенням гематоми.  У тому випадку якщо удару не було, а синці з'являються, до того ж регулярно, означає  що організм страждає через певне внутрішнє порушення.
 
При виникненні синця шляхом забиття, розрізняють чотири стадії його прояву.  При легкій стадії удару синець проявляється не зразу, а через добу.  При виникненні важчої форми синець утворюється через чотири-п'ять годин після удару.  Важка ступінь ураження характеризується проявом великої гематоми внаслідок травмування м'язів або органу.  Також ураження м'яких тканин виникає при розвитку закритих або відкритих переломів.

Внутрішні причини появи синців:

  1. Цукровий діабет: діабет це не тільки захворювання, пов'язане з рівнем глюкози в крові.  Порушення обміну речовин в процесі виникнення діабету зачіпає весь організм, систему кровообігу, в тому числі.  Судини стають ламкими, а кров гірше згортається.  В результаті синці з'являються дуже легко, й саме їх поява може бути ознакою початку захворювання.  До додаткових симптомів відносяться погане загоєння ран, підвищена нетипова спрага, порушення зору, слабкість.
  2. Патології крові: до захворювань, які можуть провокувати появу синців, відносяться лейкемія, тромбоцитопенія, варикоз.  Додатково з'являються тривожні ознаки у вигляді дрібних капілярів на тілі, кровоточивості ясен, набряків та болю в нижніх кінцівках, носових кровотеч.
  3. Вікові зміни: з віком капіляри піддаються природному зносу, стаючи ламкими та втрачаючи свою еластичність.  «Вікові синці» найбільш часто з'являються на нижніх кінцівках.
  4. Приймання медикаментозних препаратів: мова йде про застосування певних видів антидепресантів, протизапальних, залізовмісних, болезаспокійливих препаратів.  Вони знижують здатність крові згущуватися та розріджують її.  Це загрожує розвитком кровотечі, тому при виявленні зв'язку між прийманням препарату та появою синців необхідно перервати лікування та звернутися до лікаря.
 Також до додаткових можливих причин утворення синців належать:
  • надмірні фізичні навантаження, які при стоншенні та слабкості капілярів й викликають появу синців;
  • нестача корисних речовин в організмі (вітамінів К, С, Р, заліза);
  • гормональні порушення (найчастіше через дефіцит естрогенів).

Діагностика


Діагностика полягає в проведенні аналізу анамнезу та клінічних проявів.  Додатково призначається лабораторні аналізи крові на визначення рівня гормонів, певних вітамінів та мінералів, аналіз сечі.  До інструментальних методів відноситься призначення МРТ, ехоенцефалографії. 

Профілактика

  1. Слідкуйте за раціоном.  Необхідно отримувати всю необхідну кількість вітамінів та мінералів.
  2. Дотримуйтеся правил попередження травматизму.
  3. Після попередньої консультації з лікарем у разі приймання скасувати препарати, що розріджують кров, а також почати використовувати креми або мазі які зміцнюють стінки судин.
У разі появи синців на тілі без видимої причини необхідно звернутися до терапевта для проведення комплексного обстеження.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED