Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Біль у грудях: чим викликається порушення?

Біль у грудях: чим викликається порушення?Зазвичай при появі больових відчуттів в області грудей перше, що спадає на думку є порушення зі сторони серця (інфаркт). Але не варто недооцінювати й інші стани, оскільки це можуть бути вкрай небезпечні для життя патології. Біль може виникнути при швидкій ходьби, емоційному сплеску, кашлі та ін. станах.  Що може стати причиною болю? Далі з’ясуємо.

Характер болю може набувати різних форм: різкий та гострий, ниючий та тупий, у вигляді печіння. Біль може розповсюджуватися в шию, щелепу, спину та до верхніх кінцівок.

Які причини можуть викликати біль в грудях?

  1. Патології зі сторони серцево-судинної системи:
  2. стенокардія, при якій відбувається перекриття просвіту судин, що ведуть до серця. Належить до однієї з частих причин виникнення болю у грудях. Виникає на тлі інтенсивних фізичних навантажень та проявляється у вигляді стискаючого або гострому болю в лівій половині грудної клітки чи за грудиною.;
  3. інфаркт, що призводить до закриття притоку крові до серця;
  4. кардіоміопатія – ураження серцевого м’яза;
  5. перикардит – запальний процес у мішку, що оточує серце. Біль має різкий характер та посилюється при дихальних рухах або у положенні лежачи;
  6. міокардит – розвиток запального процесу у серцевому м’язі.
  7. Порушення зі сторони шлунково-кишкового тракту:
  8. запалення підшлункової залози: патологія викликає біль у животі, що іррадіює в груди;
  9. рефлюксна хвороба: може викликати як біль у грудях, так і відчуття стиснення за грудиною. Найчастіше спостерігається при переїданні з наступним нагинанням чи прийняття положення лежачи;
  10. дисфункція стравоходу, внаслідок чого відбувається порушення ковтання.
  11. Патології органів дихання (легені):
  12. пневмонія;
  13. бронхоспазм;
  14. бронхіт, викликаний вірусами;
  15. пневмоторакс;
  16. легенева емболія.
  17. Порушення зі сторони м’язів та кісток:
  18. перелом ребер;
  19. синці (гематоми);
  20. хронічний больовий синдром.
  21. Емоційні переживання: панічна атака або переляк призводить до виникнення болю в грудях, прискореного серцебиття, надмірного потовиділення, задишки, нудоти та страху померти.

Діагностика

Для виявлення причини, яка викликає біль у грудях необхідне проведення комплексного обстеження. Лікар збирає анамнез, виясняючи розвиток клінічної картини. Зазвичай в першу чергу відбувається підозра на загрозливі для життя патології: інфаркт або емболія легень.

Тому відповідно діагностика включає проведення наступних обстежень:
  • ЕКГ;
  • лабораторні аналізи крові (виявлення рівня білків, які містяться в серцевому м’язі, при його пошкодженні вони деякий час просочуються в кров);
  • рентгенографія;
  • КТ та МРТ;
  • ангіограма (дослідження окремих артерій);
  • стресові тести (визначення рівня реакції серця та судин на напругу).
При виникненні болю у грудях необхідно звернутися до лікаря, з метою виявлення причини даного стану. Оскільки причин появи болю безліч, відповідно самолікування чи відкладання звертання за допомогою може призвести до погіршення стану.

В тому випадку якщо біль виникає в нижній частині грудної клітки й спостерігається зв’язок зі вживанням їжі, необхідно пройти обстеження у гастроентеролога, оскільки це може свідчити про розвиток виразкової хвороби.

Якщо біль виник раптово й посилюється при кашлі, вдиху, наростає задишка або ж біль розпирає, віддаючи в руку, спину з розвитком парезу чи паралічу – терміново викликайте швидку допомогу!

Щоб зменшити ризик виникненню станів, які провокують біль у грудях необхідно вести здоровий спосіб життя та контролювати належним чином своє здоров’я, особливо при наявності супутніх патологій.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED