Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Контроль артеріального тиску в домашніх умовах

Контроль артеріального тиску в домашніх умовахРівень артеріального тиску це один з основних показників стану серцево-судинної системи та здоров'я в цілому. Показники можуть змінюватися протягом дня та залежати від конфліктів, переживань, фізичного навантаження. Необхідність в контролі артеріального тиску полягає в наявності артеріальної гіпертензії в анамнезі. Також використання тонометра буде доречним навіть для здорових людей, для проведення аналізу зміни рівня артеріального тиску.

Під артеріальним тиском розуміють тиск крові на стінки судин.

Види тонометрів для вимірювання тиску в домашніх умовах

  1. Механічні тонометри: пристрій надійний, але вимагає необхідних навичок для його застосування. До пристрою додається фонендоскоп, для відстеження серцебиття. Без сторонньої допомоги обійтися досить важко.
  2. Автоматичні (електронні): тонометр простий у використанні, достатньо надягти манжету та натиснути на кнопку. Наступні дію пристрій зробить самостійно, результати будуть показані на екрані.
  3. Напівавтоматичні (комбіновані): процес вимірювання практично ідентичний з електронним тонометром, тільки необхідно накачувати самостійно манжету за допомогою груші.
Також існують пальцеві або зап'ястні пристрої, але вони більше підходять для контролю артеріального тиску при фізичних вправах.

Важливо купувати пристрої для вимірювання тиску в аптеці або спеціалізованому магазині. У медичному маркеті ITMED, Ви зможете ознайомитися з усіма видами тонометрів.

Перед тим, як використовувати тонометр необхідно його перевірити та ознайомитися з інструкцією.

Як підготуватися до вимірювання артеріального тиску?

АТ дуже коливається протягом дня, і для точного його визначення необхідно дотримуватися методики стабілізації тиску:
  1. Розслаблення: близько десяти хвилин спокійно посидіти на тому місці, де Ви будете вимірювати АТ, при цьому, не відволікаючись на телевізор або телефон. Це допоможе стабілізувати тиск та виміряти його з точністю.
  2. Поза: необхідно опертися на спинку стільця або крісла, щоб спина мала опору. Рука повинна знаходитися в розслабленому стані на поверхні. Плече проектується на рівень серця. Також не можна схрещувати ноги, або закидати ногу на ногу, оскільки це призводить до здавлювання великих артерій. Це своєю чергою вплине на показники тиску (вони будуть завищені).
  3. Не рекомендується за півтори дві години до вимірювання АТ застосовувати очні краплі або вживати щось гаряче.
  4. Надягання манжета: кріплення манжета має проводитися на рівні серця, на 2,5 см вище ліктьового згину. Одягаючи його важливо стежити за щільністю та рівномірністю його стягування на кінцівці. АТ необхідно вимірювати два рази з інтервалом дві хвилини.  У тому випадку якщо показання відрізняються більше ніж на 5 мм.рт.ст – потрібно виміряти тиск в третій раз та вирахувати середнє значення.
У нормі вважаються показники, які не перевищують 120 мм.рт.ст (систолічний) та 80 мм.рт.ст.  (діастолічний).  У тому випадку якщо результат вимірювання значно перевищений, то існує високий ризик розвитку гіпертонічного захворювання.
 
Також при вимірюванні АТ існує кілька «НЕ»: не розмовляти, не перекошувати плечі, не нахилятися вперед, навалюючись на манжету та не вивертати долоню вперед.

Чи необхідно часто вимірювати артеріальний тиск?

Для здорової людини з метою контролю свого стану рекомендується вимірювати артеріальний тиск один раз в тиждень, після 40 років – з'являється потреба в щоденному вимірі.  Особи, які мають в анамнезі артеріальну гіпертензію також повинні щодня в різний час доби контролювати свій стан та записувати показники в спеціально відведений щоденник.

Контроль артеріального тиску в домашніх умовах допомагає запобігти небезпечних ускладнень, попереджаючи Вас та вашого лікаря про небезпечні для здоров'я стани.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED