Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що розповість білірубін в крові?

Про що розповість білірубін в крові?Білірубін – це особливий жовто-зелений пігмент, який утворюється в крові безпосередньо після розпаду гемоглобіну. Він є у сироватці крові та у жовчі. Яким же чином утворюється білірубін, на що він впливає, чим небезпечне підвищення його рівня? Усе це людина хоче знати, коли отримує результати біохімічного аналізу крові.

Як утворюється білірубін?

Еритроцити у своєму складі мають гемоглобін, який від легень переносить кисень по всіх тканинах та органах. Старі та пошкоджені еритроцити розкладаються у клітинах селезінки, печінки, кісткового мозку. Під час цього процесу вивільняється гемоглобін, який після певних хімічних реакцій перетворюється на білірубін. Цей новостворений пігмент є шкідливим для організму, тому спеціальні ферменти печінки зв’язують та знешкоджують його. Речовина, яка виходить в результаті роботи печінки, – це прямий білірубін. Разом із жовчю він потрапляє до кишківника та виводиться з організму через цей орган. Прямий білірубін безпечний для організму, оскільки його знешкодили ферменти печінки. Але є ще непрямий білірубін – досить токсичний пігмент, який був утворений нещодавно з гемоглобіну та ще не зв’язаний ферментами печінки. Саме він є небезпечним для здоров’я.

Фактори, які впливають на рівень білірубіну в крові

До причин росту рівня білірубіну в крові належать наступні:
  1. Прискорення темпу руйнування еритроцитів.
  2. Порушення процесу переробки білірубіну безпосередньо в печінці.
  3. Порушення відтоку жовчі.
  4. Еритроцити занадто швидко починають руйнуватися через анемію. Хронічна анемія провокує в людини відчуття постійної втоми, біль у серці, голові, втрату працездатності.
  5. Хвороби печінки перешкоджають нормальному процесу метаболізму білірубіну, до чого призводять вірусні гепатити, алкогольні та медикаментозні отруєння, цироз печінки, рак печінки.
  6. Порушення відтоку жовчі з печінки або жовчного міхура можуть виникати під час жовчнокам’яної хвороби, раку підшлункової залози чи жовчного міхура. Через поганий відтік жовчі білірубін не потрапляє до кишківника і всмоктується в кров.

Білірубін у новонароджених

Окреме питання – рівень білірубіну у крові новонароджених дітей. Його підвищення є нормою, як і функціональна жовтяниця. Однак слід звертати увагу на загальну динаміку процесу, стан малюка. Якщо білірубін дуже високий, це може вказувати на гематологічні патології у немовляти. Причина пожовтіння шкіри дитини – це заміна фетального гемоглобіну плоду на звичайний. Проте якщо шкіра довго залишається жовтою, а аналізи насторожують, лікарі приймають рішення щодо подальшого дообстеження дитини та визначення стратегії лікування.

Чи варто лікувати високий білірубін?

Слід розуміти, що високий рівень білірубіну – це не хвороба, а показник того, що в організмі є проблеми. Перш за все, треба бути впевненим, що причини його підвищення визначені правильно. При хворобах печінки білірубін є лише одним із симптомів, те ж стосується і жовчного міхура та інших органів. Тому лікувати варто основну хворобу, причину, а не наслідок.

Високий рівень білірубіну може вказувати на серйозні проблеми з функціонуванням печінки, аж до цирозу та раку, на проблеми із відтоком жовчі та ще на ряд серйозних хвороб. Тому, якщо біохімічний аналіз крові виявив тривожні показники, не слід нехтувати допомогою спеціалістів: варто продовжити діагностику, дізнатися причину явища та почати його лікувати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED