Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке гематологічний аналізатор та для чого він потрібен?

Що таке гематологічний аналізатор та для чого він потрібен?Гематологічний аналізатор – прилад, призначений для проведення кількісних досліджень клітин крові в клініко-діагностичних лабораторіях. За допомогою аналізатора можна робити швидкі та точні аналізи крові. Керівництво сучасних лабораторій поступово відмовляється від використання виключно роботи лікарів-лаборантів, розуміючи переваги високоякісного медичного обладнання, такого, як автоматичний гематологічний аналізатор HTI MicroCC-20Plus.

Переваги гематологічного аналізатора:

Дозволяє звільнити персонал від рутинного та затратного по часу підрахунку клітин крові.
  • Стандартизує процес дослідження клітин крові та підвищує його точність.
  • Підвищує ефективність роботи лабораторії.
  • Збільшує кількість вимірюваних параметрів крові.
  • Підвищує статус лабораторії та престиж професії лікаря-лаборанта.
  • В основному має гарантійне та післягарантійне обслуговування.

Характеристики гематологічного аналізатора, на які варто звернути увагу при його виборі

Обираючи гематологічний аналізатор, необхідно враховувати те, по якій кількості параметрів апарат може здійснювати аналіз крові. Бувають апарати, які здійснюють аналіз по:
  • 10 параметрам без диференціації лейкоцитів;
  • 16-21 параметру із диференціацією лейкоцитів на лейкоцити, середні клітини та гранулоцити;
  • більше, ніж 21 параметру, з диференціацією лейкоцитів на лейкоцити, моноцити, нейтрофіли, базофіли та еозинофіли.
Гемоглобін в сучасних аналізаторах визначається фотометричним методом. Виробнича потужність аналізатора перевіряється його здатністю проводити певну кількість тестів за одну годину. Бувають прибори, які можуть обробляти 30 і менше тестів за годину, 50-70 тестів та більше 70 тестів за годину.

Сучасні гематологічні аналізатори мають функцію автоматичного розведення крові всередині приладу та автоматичної загрузки пробірок. Це є великою перевагою сучасної діагностики, адже пробірки встановлюються у пробозабірник, барабан якого повертається під час запуску апарату, і голка не має жодного контакту із зовнішнім середовищем. Автоматизація процесу захищає медичний персонал від інфекцій, якими можна заразитися від забраної крові.

Для гематологічних аналізаторів підходить як капілярна, так і венозна кров. Проте рекомендується використовувати саме венозну, оскільки при заборі матеріалу з вени клітини крові рідше пошкоджуються механічно.

Особливості експлуатації гематологічного аналізатора

Дані прибори надзвичайно зручні та прості в експлуатації: вони оснащені багатофункціональним сенсорним дисплеєм з високою роздільною здатністю, мають швидку та ефективну програму запису результатів, контроль якості. Нові моделі гематологічних аналізаторів можуть зберігати в своїй пам’яті до 10 тис. результатів, включно з гістограмами та особистими даними пацієнта, що значно полегшує роботу лаборанта.

Важливу роль відіграє безпека оператора: можливість роботи з закритими пробірками, система самоочистки зводить до мінімуму необхідне щоденне обслуговування приладу.

Гематологічні аналізатори уже давно використовуються для лабораторних досліджень крові в усьому цивілізованому світі. В Україні вони також стають затребуваними, адже значно полегшують і пришвидшують роботу лікаря-лаборанта та роблять її більш престижною.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED