Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи є необхідність лікувати зуби під час вагітності?

Чи є необхідність лікувати зуби під час вагітності? Здорова мама - здоровий малюк. Ця фраза є влучною по відношенню до стану здоров’я зубів при вагітності.  

Чи є необхідність лікувати зуби під час вагітності? 

Якщо вилікувати зуби на етапі планування дитини не вийшло, то в даному випадку краще не затягувати, а пролікуватися в плановому порядку. Адже екстрені втручання можуть завдати шкоду майбутній дитині.  

Карієс

Вагітність прискорює розвиток вже наявного карієсу. Тобто, якщо жінка не пролікувала карієс до вагітності, то в період виношування дитини він буде розвиватися і руйнувати зуби у два рази швидше.

Тим паче навіть один не пролікований зуб може бути джерелом інфекції й для організму матері та для малюка всередині неї.

Наявність не пролікованих зубів у матері збільшує ризик виникнення карієсу у дитини. Карієс може передаватися дитині через поцілунок, облизування ложки чи соски.  

При якому терміні можна звертатися до стоматолога?

Для проведення лікарських маніпуляцій, комфортним терміном є 15-17 тижнів вагітності.  

Саме на такому терміні у плода сформувався плацентарний бар’єр. Якщо лікування потребує знеболення, то сам анестетик вже не нестиме негативні наслідки, оскільки не буде проникати через плаценту до плода.  

Чи є доцільним робити анестезію? Так, є! Оскільки больовий шок, який може перенести жінка, завдасть більше школи ніж анестетик. Стоматолог повинен підібрати препарат для знеболення з низьким рівнем адреналіну, відповідно терміну вагітності та загального стану жінки.  

Професійна гігієна зубів

Якщо вагітна має здорові зуби, та не має скарг на кровоточивість ясен, то дана процедура буде нести профілактичний характер. Доречним буде зробити професійну чистку один раз за вагітність і правильно доглядати за ротовою порожниною.  

Якщо ситуація інша, і жінка схильна до підвищеної чутливості зубів, запалення ясен, багаторазового лікування, то професійну чистку потрібно провести три рази в період вагітності. По одному разу на кожний триместр.   

Дозволяється

  • Знімання зубного каменю (професійна чистка зубів)
  • Носіння брекетів
  • Екстрене лікування зубів
  • Лікування карієсу, стоматиту, гінгівіту

Забороняється

  • Робити рентгенівські знімки (виключення екстрені випадки, з метою постановки діагнозу).
  • Видалення зубів (виключення, якщо хворий зуб є джерелом інфекції).
  • Відбілювання зубів.

Приділіть увагу своєму харчування. Особливо тим продуктам, які позитивно впливають не тільки на здоров’я ваших зубів, а й усього організму.  

У вашому раціоні повинні бути:

  • Молочні продукти, біла квасоля, шпинат (джерело кальцію).
  • Бобові, спаржа, горіхи, пшеничні та рисові висівки (магній).
  • Петрушка, салат, печінка (вітамін В9). 

Відмовтеся від солодощів!  

Вся ваша родина повинна бути стоматологічною здоровою, аби при близькому контакті з новонародженим малюком, не стати джерелом інфекції.

Джерело: itmed.org


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм