Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи справді ревматизм є хворобою літніх людей? Чому він виникає?

Чи справді ревматизм є хворобою літніх людей? Чому він виникає?Ревматизм у багатьох людей асоціюється з літнім віком, процесом природного старіння суглобів та кісток. Проте насправді це не так, ревматизм виникає після перенесеної стрептококової інфекції та полягає у запаленні сполучної тканини, яка є в усіх органах та системах організму. Таким чином, страждає серце, кровоносні судини, суглоби. Ревматизм розвивається непомітно та поступово.

Чому виникає ревматизм? Які існують фактори ризику?

Коли стрептокок потрапляє до організму, імунна система людини починає боротьбу з ним, виробляючи антитіла. Проблема в тому, що в сполучній тканині та серцевому м’язі схильних до ревматизму людей містяться схожі за своєю структурою молекули до молекул стрептококу. Таким чином, імунна система сприймає ці тканини власного організму за ворожі та починає їх атакувати. У результаті виникає запалення сполучної тканини, найчастіше це відбувається у серці та суглобах. При цьому тканини органів можуть деформуватися, через що виникають вади серця та викривлення суглобів.

Фактори ризику розвитку ревматизму наступні:
  • погана спадковість;
  • жіноча стать (жінки хворіють на цю недугу набагато частіше за чоловіків);
  • вік 7-15 років;
  • перенесена гостра стрептококова інфекція (наприклад, тонзиліт);
  • часті інфекції носоглотки.

Симптоми ревматизму

Зазвичай перші ознаки ревматизму проявляються через 2-3 тижні після перенесеної ангіни, фарингіту чи іншої подібної інфекції. До них належать:
  • загальна слабкість;
  • біль у суглобах;
  • різке підняття температури тіла;
  • порушення частоти серцевих скорочень;
  • біль в серці;
  • задишка;
  • пітливість.
Ревматизм підступний ще й тим, що може протікати в приховані формі: температура буде підвищуватися до 37°С, людина буде відчувати помірну слабкість, суглоби та серце боліти не будуть. У такому разі турбуватися хворий почне лише після проявів артриту, коли лікування вже буде не таким ефективним.

Після першого нападу ревматизму практично стовідсотково настануть й інші, при цьому інтервали між ними можуть складати місяці та навіть роки. Кожен новий напад є ризиком розвитку вад серця та деформації суглобів.

Інколи ревматизм уражує нервову систему, тоді у хворого з’являються неконтрольовані рухи різних м’язів: обличчя, шиї, кінцівок, тулуба. У людини виникають гримаси, неприродні рухи, порушується почерк, мова стає незрозумілою. Розлади нервової системи зустрічаються у 12-17% хворих на ревматизм.

Встановлення діагнозу “ревматизм”

При виявленні перших ознак ревматизму слід звертатися за консультацією до лікаря-ревматолога. Якщо такого немає у вашій лікарні, почніть з візиту до терапевта чи педіатра, він зможе дати направлення на необхідні обстеження та підкаже, до якого спеціаліста краще з’явитися.

Для встановлення діагнозу необхідно знати, чи була людиною перенесена стрептококова інфекція, здати клінічний та імунологічний аналіз крові для виявлення ознак запалення та специфічних речовин в крові, характерних для ревматизму. Для виключення чи підтвердження уражень серця роблять ЕКГ та ехокардіографію (УЗД) серця. Оцінити стан суглобів допоможе ренгтенографія. Можливі й інші процедури, наприклад, для дослідження суглобної рідини.

Способи лікування та прогноз зможе озвучити лікар лише після якісно проведеної діагностики, спираючись на ступінь розвитку хвороби та ураження органів і систем.

Ревматизм – це важка хвороба, яка найчастіше уражує серце та суглоби. На неї страждають люди, незалежно від віку, більше того, найчастіше вона виникає саме у віці 7-15 років. Дівчатка більше схильні до неї, ніж хлопчики. Механізмом запуску захворювання служить перенесена стрептококова інфекція.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм