Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ювенільний ревматоїдний артрит: як жити з цією хворобою?

Ювенільний ревматоїдний артрит: як жити з цією хворобою?Ювенільний ревматоїдний артрит (ЮРА) – це хвороба аутоімунного характеру, під час якої в роботі імунної системи людини відбувається збій: власні суглоби та тканини сприймаються організмом як ворожі, чужорідні, і він починає з ними боротися. Перші симптоми захворювання проявляються у віці до 16 років, дівчатка хворіють частіше за хлопчиків. Це надзвичайно рідкісна хвороба – вона зустрічається у 0,05-0,6 % населення землі.

Чому виникає та як проявляється ювенільний ревматоїдний артрит

Причини виникнення ЮРА поки достеменно невідомі. Досліджено, що він починає проявлятися у дитячому та підлітковому віці, дівчатка при цьому більш схильні до даної хвороби. На жаль, на сьогоднішній день це захворювання вважається невиліковним, досягти можна лише стану тривалої ремісії. Метою лікарів є забезпечення хворому на ЮРА нормальної якості життя. З цією хворобою можна дожити до старості за умови системного та безперервного прийому необхідних препаратів.

При ювенільному ревматоїдному артриті спостерігається поступова ерозія та руйнування суглобового хряща. Буває моноартрит, під час якого руйнується один суглоб, олігоартрит, коли руйнується від 2 до 4 суглобів, поліартрит, з ураженням більше 4 суглобів. Найбільш складна форма захворювання – системний ревматоїдний артрит, коли ураження зазнають не лише суглоби, а й тканини та органи.

ЮРА впливає не лише на суглоби. У хворих спостерігається гальмування росту на набрання ваги, у них може значно погіршуватися зір (аж до остаточної його втрати). Запалені суглоби погано функціонують, напухають та болять. За відсутності належного лікування якість життя хворого стає дуже низькою, а його можливості обмеженими.

Діагностика ювенільного ревматоїдного артриту

Підозрювати цю важку хворобу починають після тривалого запалення суглобів, яке спостерігається впродовж декількох тижнів і ніяк не виліковується. Щоб поставити правильний діагноз, необхідний консиліум таких лікарів, як педіатр, ревматолог, травматолог, ортопед. Провести діагностику допоможе:
  • загальний та біохімічний аналіз крові;
  • УЗД суглоба (суглобів);
  • рентген суглоба (суглобів);
  • комп’ютерна томографія органів грудної порожнини;
  • ехокардіографія;
  • пункція кісткового мозку.

Лікування ювенільного ревматоїдного артриту

Мета лікування ЮРА – зняти запалення з суглоба, запобігти його руйнуванню та по максимуму відновити його функціональність. Особливість лікування полягає в необхідності пригнічення власної імунної системи людини, яка сприймає власні суглоби як ворогів і цілеспрямовано їх знищує. Тому хворі на ювенільний ревматоїдний артрит повинні безперервно приймати імуносупресори за призначенням свого лікаря. Якщо суглоб деформовано в значній мірі, можливе проведення операції з його відновлення.

Ефективною є біологічна терапія, проте вона є високовартісною. Щомісяця хворий повинен витрачати 20-30 тис. грн. на лікування. І це є величезною проблемою в нашій державі, адже безкоштовними ліками забезпечуються лише діти до 18 років, після цього весь фінансовий тягар лікування лягає на плечі пацієнта. Тому хворим на ЮРА так важко існувати без підтримки фондів та благодійних організацій.

Лікарі зазначають, що достеменно не знають, чому в людини виникає ювенільний ревматоїдний артрит. Проте досліджено, що факторами ризику є переохолодження, тривале перебування під прямими сонячними променями, генетична схильність до хвороби.

Ювенільний ревматоїдний артрит – це хвороба на все життя. На жаль, її неможливо вилікувати, але можна до неї пристосуватися, забезпечуючи собі максимально високу якість життя. Головна проблема хворих на ЮРА – рідкісність хвороби, про яку мало хто знає, а тому мало хто й допомагає. В той же час, лікування від ювенільного ревматоїдного артриту є дуже дорогим, і самостійно його оплачувати надзвичайно складно. Тому так важливо привертати увагу громадськості до подібних захворювань та забезпечувати хворим моральну і матеріальну підтримку.

Читайте також: Ювенільний ревматоїдний артрит - це не вирок: висновки експертів

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм