Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Молоко та діти: особливості вживання без шкоди для здоров’я

Молоко та діти: особливості вживання без шкоди для здоров’я«Пийте, діти, молоко, будете здорові», – цю фразу ми з чуємо з дитинства. Та чи справедливою вона є? Наскільки корисним для дитячого організму є молоко, та що треба знати про вживання цього продукту відповідно до віку?

Що треба знати про молоко та дитячий організм?

Щоб лактоза, яка міститься в молоці, могла нормально засвоюватися в організмі, в ньому повинен вироблятися спеціальний фермент, який називається лактаза. У новонароджених дітей рівень цього ферменту є дуже високим, оскільки грудне молоко декілька місяців є єдиною їжею малюка. З часом, коли дитина росте, рівень лактази зменшується, а в дорослої людини цього ферменту практично вже немає в організмі. Тому молоко не дуже гарно перетравлюється дорослим організмом, а от кисломолочні продукти є корисними для нього.

Природа передбачила можливість дитини харчуватися молоком. Але мова йде про молоко матері, а не корови чи кози. Відомий педіатр Євген Комаровський стверджує, що коров’яче чи козине молоко є не просто шкідливим, а й небезпечним для дітей першого року життя. І годувати дитину грудним молоком чи адаптованою молочною сумішшю – набагато правильніше, ніж молоком свійських тварин. Чому ж це так?

У грудному молоці та суміші є достатня кількість вітаміну D, який попереджує розвиток рахіту у малюка. З коров’ячого чи козиного молока цей вітамін не надходить до дитячого організму, через що ймовірність розвитку рахіту є дуже високою.

У коров’ячому молоці майже в 4 рази більше кальцію, ніж в грудному, а фосфору – в три рази. Через це кістки дитини починають рости набагато швидше, ніж це необхідно, що негативно відображається на стані її здоров’я. До того ж, через надмірне надходження до дитячого організму фосфору страждають нирки немовляти.
Маленькі діти часто мають непереносимість коров’ячого білка, який дитячий організм розцінює як чужорідний. Через активізацію імунітету виникає алергічна реакція, у такому разі ні про яке коров’яче молоко не може бути й мови.

Треба враховувати, що корови та кози, як й інші свійські тварини, нині їдять багато ненатуральної їжі: спеціальних кормів, які зазвичай місять гормони, антибіотики. Все це впливає на якість молока, через що маленьким дітям даний продукт давати не рекомендується.

В якому віці можна починати вводити молоко до дитячого раціону?

Лікарі рекомендують починати давати молоко дитині, коли їй виповниться не менше, як 1 рік. Саме до цього часу дозріють її нирки і будуть мати змогу виводити весь зайвий фосфор. Організм вже буде більш адекватно сприймати коров’ячий білок. Проте не варто поїти дитину молоком літрами. Малюку у віці 1 року достатньо випивати півсклянки молока на добу, 2 років – 1 склянку, 3 років – 2 склянки. Після трьох років організм дитини прекрасно сприймає молоко, його можна давати у тій кількості, в якій вона хоче.

Отже, до молока свійських тварин в дитячому віці треба ставитися дуже обережно. Дітям до одного року воно протипоказане, а у віці до трьох років його вживання слід обмежувати. Що стосується дітей першого року життя, найкраще годувати їх грудним молоком зі своєчасним введенням правильного прикорму. Якщо можливість грудного вигодовування відсутня, треба віддати перевагу адаптованим молочним сумішам.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм