Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

У дитини болить живіт: які можливі причини?

У дитини болить живіт: які можливі причини?Біль в животі у дитини – це досить поширене явище, з яким майже стовідсотково зіштовхуються кожні батьки. Він може мати дуже багато різноманітних причин: від банального закрепу до важкої хвороби. Тож через що може боліти в дитини живіт, та якими мають бути дії батьків?

Причини болю в животі у дитини

До найбільш ймовірних причин болю в животі у дитини належать наступні:

Закреп. Це чи не найпоширеніша причина болю в животі у малюків, яка може бути обумовлена неправильним харчуванням, індивідуальними особливостями організму, недостатнім вживанням рідини та навіть психологічними факторами. Тож якщо в дитини болить живіть, слід згадати, коли в неї останній раз відбувалася дефекація.

Кишкова інфекція. Якщо до болю в животі згодом долучається діарея, нудота, блювання, підвищена температура тіла, ймовірно мова йде про кишкову інфекцію.

Апендицит. Запалення апендиксу – ще одна з можливих причин болю в животі. При цьому біль може локалізуватися як в правому боці, так і по центру живота, в районі пупка.

Коліки у малюків. Це одна з найбільш поширених причин болю в животі у дітей віком до 3-х місяців.

Паразити. Глисти – часті «гості» дитячого організму. Зараження відбувається у дитячих колективах, на майданчиках, в пісочницях. Якщо дитина млява, в неї періодично болить живіт, відзначається незначне підвищення температури тіла, нудота, іноді блювання, діарея чи, навпаки, закреп, вона втрачає вагу, погано їсть, дуже ймовірно, що мова йде про глистяну інвазію.

Хвороби сечостатевої системи. Часто у дітей діагностують інфекцію сечового міхура, що може давати біль у животі, підвищення температури тіла.

Хвороби шлунково-кишкового тракту. Біль у животі викликають напади гастриту, виразки шлунку та дванадцятипалої кишки. Можливо, слід проконсультуватися з гастроентерологом, особливо якщо напади болю прямо пов’язані з прийомами їжі чи відчуттям голоду у дитини.

Хвороби нирок. Якщо живіт болить зліва під ребрами, у дитини слабкість, утруднене сечовипускання, це може сигналізувати про проблеми з роботою нирок.

На виникнення болю в животі у дитини можуть також впливати такі зовнішні фактори:
  1. Вживання несвіжої, неякісної чи неправильно приготованої їжі.
  2. Недотримання правил особистої гігієни.
  3. Лікування певними медичними препаратами, побічним ефектом у яких може бути виникнення болю в животі.
  4. Стреси, нервове напруження, зміна звичного ритму життя (наприклад, початок відвідування дитячого садочка, нової школи, переїзд).
  5. Травми черевної порожнини.

Що робити, якщо в дитини болить живіт?

Звичайно, біль у животі в дитини – це привід для батьків звернути підвищену увагу на її стан. Якщо він явно не пов’язаний із закрепом чи банальним переїданням, не минає, має нападоподібний характер, краще звернутися за медичною допомогою. Особливо занепокоїти мають ситуації, коли до болю в животі приєднуються інші симптоми, такі як підвищення температури тіла, діарея, блювання, загальна слабкість. Також більш небезпечним є біль в животі, який локалізується не в районі пупка, а зліва, справа чи внизу живота.

Коли у дитини болить живіт рекомендовано:
  • Викликати лікаря або самостійно звернутися за медичною допомогою. Якщо немає часу записуватись на прийом та чекати в чергах - заходьте в Телекит. На вас там завжди чекатиме лікар, який вийде на зв’язок за 15 хв. та проконсультує в режимі онлайн.
  • Не давати знеболювальних препаратів (вони можуть притупити біль, через що буде пропущено критичний момент і втрачено дорогоцінний час, наприклад, при апендициті, що є вкрай небезпечним для життя дитини).
  • Не тиснути на живіт, можна лише погладити його.
  • Кожні 5-10 хвилин давати дитині пити невеликі порції рідини (по чайній чи столовій ложці, як виходить, але робити це систематично).
  • Не гріти місце болю, оскільки при деяких станах це може бути категорично протипоказано.
Загалом біль у животі у дитини може бути дуже різним по своїй інтенсивності, періодичності, локалізації. Його можуть викликати різноманітні причини, тому відповідальні батьки повинні зробити все можливе, щоб надати малюку грамотну допомогу. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм