Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дитячий енурез: хвороба чи тимчасова неприємність?

Дитячий енурез: хвороба чи тимчасова неприємність?З енурезом, нетриманням сечі під час сну, стикається від 10 до 15% дітей у віці від 5 до 12 років. Інколи його випадки бувають поодинокими, про які не варто турбуватися, але якщо сон є хронічно “мокрим”, це значно утруднює процес соціалізації дитини, впливає на її психологічний стан. Крім того, енурез може бути ознакою певних проблем зі здоров’ям. Тож батькам слід розуміти, коли починати бити на сполох та як позбавлятися проблеми.

Коли почати непокоїтися?

Всі батьки хочуть, щоб уже з 1-2 років у дитини не було “мокрих” ночей. Але реальність далека від цих сподівань: турбуватися про проблему слід не раніше, ніж з часу досягнення дитиною 5-річного віку. Лікарі говорять про те, що до 3-х років стримувати сечу під час сну може лише 70% дітей, до 4-х років – 75%.

Причини енурезу у дітей

Нетримання сечі у дитини може виникнути з наступних причин:
  1. Незрілість центральної нервової системи та сечового міхура. До мозку не завжди надходять сигнали про те, що сечовий міхур переповнено і є потреба прокинутися. До 5-ти років це є нормою, турбуватися не варто.
  2. Певні психоневрологічні фактори, які призводять до затримки у розвитку нервової системи відповідно до віку дитини. Наприклад, енурез характерний для дітей із синдромом дефіциту уваги, з гіперактивністю.
  3. Стрес, пов’язаний зі змінами місця проживання, потраплянням до нового дитячого колективу, розлукою з мамою, нездоровою атмосферою в сім’ї.
  4. Фактор спадковості: якщо хоча б один з батьків у дитинстві страждав на енурез, дитина, ймовірно, теж матиме подібні проблеми.
  5. Гормональні порушення. Антидіуретичний гормон відповідає за обсяг виробленої організмом сечі: чим більше його в крові, тим менше сечі утворюється. Вночі його рівень повинен підвищуватися, при енурезі цього не відбувається.
  6. Захворювання сечостатевої системи. Наприклад, звуження сечовипускального каналу у дівчаток чи звуження отвору крайньої плоті у хлопчиків. Також може бути функціональна недостатність ємності сечового міхура.
  7. Інфекції сечовивідних шляхів.
До надзвичайно рідкісних причин енурезу належать:
  • епілептичні напади;
  • напади апное (зупинки дихання) уві сні;
  • ендокринні захворювання, наприклад, цукровий діабет.

Як боротися з енурезом?

До 5-ти років енурез не лікують, до цього віку у багатьох дітей ще триває формування умовного рефлексу на сечовипускання. У більшості випадків енурез не пов’язаний із серйозною хворобою, проте він є вагомою психологічною проблемою, впливає на клімат в сім’ї, моральний стан як дитини, так і батьків. Хронічний енурез може призвести до інфекції сечовивідних шляхів, тож боротися з ним треба.

Найчастіше енурез пов’язаний із уповільненим дозріванням центральної нервової системи: нейронні зв’язки налагоджені погано, і мозок не отримує сигнал від сечового міхура про необхідність випорожнення. Часто “мокрим” ночам передує психічна травма дитини, переляк, зміна обстановки (початок відвідин дитсадочка, школи). До нетримання сечі може призвести й поява в сім’ї ще однієї дитини, коли ролі перерозподіляються, і старша дитина відчуває певний страх, невпевненість. Це все є стресовою ситуацією, що тягне за собою енурез.

Перед тим, як лікувати енурез, бажано виявити його причину. Важливий аспект лікування – встановлення чіткого режиму дня для дитини, а також ритму вживання рідини.

Якщо обстеження виявило, що енурез пов’язаний із недорозвиненістю нервової системи, дитині можуть призначити спеціальну медикаментозну терапію. З проблемою допоможе боротися педіатр, дитячий уролог, гінеколог, невропатолог. Звернутися за медичною допомогою точно треба, якщо дитина не може втримати сечу вночі частіше, ніж 1 раз на 21 день, і якщо їй більше 5-ти років.

Для лікування енурезу крім ліків застосовують фізіотерапію, голковколювання. Дитячий енурез: хвороба чи тимчасова неприємність?Також є спеціальні будильники, трубочка від яких поміщається у трусики дитини під час сну. Будильник, прикріплений до піжами, починає дзвонити одразу після того, як його трубочка зафіксує перші краплі сечі. У дитини таким чином виробляється рефлекс на прокидання та сечовипускання вночі. Майже завжди з дитиною повинен працювати психолог задля усунення психологічних факторів розвитку енурезу.

У світі є багато дітей, які страждають на енурез, тож ця проблема не є унікальною. Батькам не слід сварити дитину за нетримання сечі, її вини в цьому немає. Що треба зробити, це не давати багато пити перед сном, зводити дитину в туалет одразу перед вкладанням у ліжко, постаратися уникнути перезбудження перед сном. Також краще залишити на ніч включеним нічник, адже деякі малюки просто бояться вставати в туалет чи на горщик через темряву. А ось чого не треба робити, то це вдягати на дитину підгузника чи піднімати її серед ночі в туалет, ці дії значно уповільнюють формування необхідного рефлексу. А спеціальне переривання сну є ще й шкідливим, бо не дає нервовій системі повноцінно відпочити.

При дотриманні правильного лікування у 30% дітей енурез припиняється, у решти його симптоми значно слабшають та поступово зникають. Хваліть дитину за кожну суху ніч, створіть для неї нормальний психологічний клімат, і проблема назавжди відійде в минуле.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм