Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хропіння і апное - в чому небезпека для здоров'я?

Хропіння і апное - в чому небезпека для здоров'я?Хропіння - це настільки поширена проблема, що її мало хто сприймає всерйоз. Тим не менш, воно може бути досить небезпечним і свідчити про певні проблеми. Хропінням називається звуковий феномен, що виникає під час сну, особливо часто - на спині. Якщо хропіння призводить до апное, періодичних зупинок дихання під час сну, воно є дуже небезпечним.

Причини хропіння

За статистикою, 20% людей у ​​віці після 30 років періодично хропуть, коли сплять. Набагато частіше хропуть чоловіки, ніж жінки: в 35 років ця проблема спостерігається у 20% чоловіків проти 5% жінок. Чим старше ми стаємо, тим більше схильні до хропіння: в 60 років вже хропе 60% чоловіків і 40% жінок. Хропіти можуть і діти, але тоді це вказує на збільшені аденоїди або проблему з будовою перегородки носа. Здорова дитина хропіти не повинна.

До причин хропіння відносяться:
  • викривлена ​​перегородка носа (вроджений або набутий дефект);
  • вузька глотка і носові ходи (вроджена особливість);
  • наявність поліпів в носі;
  • неправильний прикус;
  • подовжений піднебінний язичок;
  • хронічний аденоїдит у дитини;
  • хронічний риніт.
Несприятливі фактори, які сприяють розвитку хропіння, такі:
  • зайва вага;
  • куріння;
  • зловживання алкоголем;
  • прийом снодійного.
Все це призводить до звуження дихальних шляхів і, як результат, - до хропіння. Коли людина засинає, її м'язи розслаблюються. При розслабленні м'язів глотки задня частина язика западає, і це може викликати хропіння, якщо дихальні шляхи звужені. Щоб повітря надходило в організм, людина починає дихати ротом, і коливання повітря при цьому і формують хропіння.

Чому небезпечне хропіння і апное?

Через хронічне хропіння людина може страждати від порушення обміну речовин, серцево-судинних патологій, гормональних порушень, сексуальних дисфункцій. Найнебезпечніше під час хропіння - це апное. Зупинки дихання виникають тоді, коли піднебінні тканини і язики не частково, а повністю закривають дихальні шляхи. В результаті кілька секунд повітря в легені не потрапляє взагалі, мозок відчуває кисневий голод, активізується і дає команду людині прокинутися. Щоб елементарно знову почати дихати. Через це людина не висипається, відчуває хронічну втому, адже вона позбавлена глибоко сну. Апное провокує зниження розумових здібностей, а також може провокувати небезпечні захворювання.

Лікування хропіння

Перше, що порекомендує лікар пацієнтові з хропінням, - це схуднути. Також в боротьбі з хропінням допомагає відмова від куріння і зловживання алкоголем, від снодійних препаратів.

Якщо причина хропіння - викривлена ​​перегородка носа, пацієнту показано оперативне лікування.

Є гімнастичні вправи для зміцнення м'язів піднебіння і глотки, які можуть допомогти позбавитися від хропіння.

Що стосується апное, найефективніший метод його лікування - за допомогою СИПАП-терапії. Її проводять у профільних медичних центрах: пацієнт під час лікування спить в спеціальній масці, яка з'єднується з апаратом штучної вентиляції легенів, що допомагає уникнути зупинки дихання.

Якщо хропіння – це ваша проблема чи проблема вашої близької людини, не варто сприймати його несерйозно. Краще спробувати позбутися хропіння, це не тільки забезпечить вам комфорт вночі, але і вбереже від серйозних хвороб.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм