Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ранні симптоми раку підшлункової залози

Ранні симптоми раку підшлункової залозиПідшлункова залоза є важливим органом, що продукує гормони – інсулін та глюкагон. Також вона виробляє ферменти, які необхідні для перетравлення жирів, білків та вуглеводів. 
Орган розташовується за шлунком, що досить часто ускладнює процес діагностики та призводить до встановлення діагнозу на пізніх стадіях. 

Рак підшлункової залози – це патологічний процес злоякісного характеру, що виникає, коли клітини підшлункової залози мутують та безконтрольно розмножуються, утворюючи пухлину.

Характерні ознаки

Небезпека раку підшлункової залози полягає в тому, що досить часто патологія не викликає симптомів, до моменту досягання пізніх стадій. Навіть на більш запущених стадіях деякі з найпоширеніших симптомів раку можуть бути ледь помітними.
Однак у міру прогресування захворювання хворий може стикнутися з наступними симптомами:
  1. Больові відчуття в животі та попереку.
  2. Відсутність апетиту.
  3. Безпричинна втрата ваги.
  4. Втома та загальна слабкість.
  5. Жовтяниця (шкіра та очі набувають жовтого кольору).
  6. Свербіж шкіри.
  7. Сеча набуває темного (коричневого) кольору, а стілець стає світлим та жирним за консистенцією.
  8. Нудота та блювання.
  9. Поява тромбів.

Основні причини

Механізм розвитку захворювання полягає в аномальному рості клітин безпосередньо в підшлунковій залозі. Ріст цих клітин спричиняє формування пухлини. З часом ракові клітини можуть відірватися та поширитися на інші частини тіла. Достеменно невідомо, чому саме розпочинається цей процес.
 
Однак спеціалісти відмічаються можливий вплив ряду факторів, серед них:
  • шкідливі звички, насамперед зловживання алкоголем та куріння;
  • надмірна вага;
  • наявність в анамнезу хронічного та спадкового панкреатиту;
  • раціон, де основою є цукор, смажена їда та продукти з червоного та обробленого м’яса;
  • тривалий вплив хімічних речовин;
  • віковий фактор (підвищені ризики мають особи віком від 65 до 75 років);
  • розвиток цукрового діабету;
  • спадковий фактор;
  • розвиток інфекційного процесу (наявність в анамнезі інфекції H. Pylori).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, історії хвороби та ряду додаткових діагностичних тестів. Серед них КТ, МРТ, ендоскопічне обстеження, біопсія, лабораторні дослідження крові. Особи які мають підвищені ризики раку підшлункової залози (випадки раку підшлункової залози у родині або успадкована зміна ДНК, яка підвищує ризик раку) можуть проходити скринінг. Він включає тести для виявлення ознак онкології у людей, які не мають симптомів. Це візуалізаційні методи, такі як УЗД, КТ чи МРТ.

Тактика лікування полягатиме в запобіганні поширення патологічного процесу та знищення ракових клітин. Найбільш відповідний варіант лікування залежатиме від стадії раку.

До основного методу лікування відносять оперативне втручання з видалення новоутворення з приєднаними частинами ураженої підшлункової залози. При цьому хірургічне втручання зазвичай не рекомендується при прогресуючому раку підшлункової залози, який поширився на інші частини.

Також пацієнт проходить радіотерапію, хімієтерапію, цільову терапію або імунотерапію. У деяких випадках лікар може порекомендувати комбінувати кілька варіантів лікування. Наприклад, хімієтерапія може бути проведена перед операцією.

При прогресуванні раку вищевказані методи лікування навряд чи допоможуть. Таким чином, дії лікаря будуть зосереджені на полегшенні симптомів.

На жаль, рак підшлункової залози все ще вважається важким для лікування, головним чином тому, що його часто не виявляють, поки він не пошириться на інші частини тіла. Тому варто приділяти час своєму здоров’ю та проходити регулярні чек-апи організму. Також зменшіть ризики захворювання зосередившись на своєму способі життя, відмовившись від шкідливих звичок, контролюючи вагу та правильно харчуючись.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм