Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перші симптоми раку молочної залози

Перші симптоми раку молочної залозиЖовтень – це місяць обізнаності стосовно раку молочної залози. На жаль це онкологічне захворювання все ще є поширеним серед жінок. Тому не варто нехтувати профілактичними оглядами та самостійно щомісяця слідкувати за станом молочних залоз. 

Рак молочної залози – це патологічний процес, що характеризується аномальним поділом та розмноженням клітин молочної залози. Тобто при впливі певних факторів, ці клітини мутують, розмножуються утворюючи пухлину та мають змогу проникати на інші здорові ділянки молочної залози та тканини (наприклад, пахвові лімфатичні вузли). Коли це відбувається, рак називають метастатичним.
 
У більшості випадків рак утворюється або в часточках, або в протоках молочної залози.

Відзначимо одну деталь, попри те, що відсоток раку молочної залози у жінок досить високий, чоловіки також можуть стикнутися з даною проблемою. Оскільки чоловіча стать також має тканину молочної залози.

Характерні ознаки

Небезпека раку полягає в тому, що на ранніх стадіях захворювання може не мати жодних симптомів. Адже на початку пухлина є досить маленькою, аби її можна було пропальпувати. Саме тому так важливі регулярні чек-апи, аби за допомогою візуалізаційних методів діагностики вчасно помітити новоутворення. 

До загальних ознак раку молочної залози можна віднести:
  • больові відчуття у грудях;
  • поява ущільнення в молочній залозі або потовщення тканин;
  • зміна кольору та ямки на шкірному покриві;
  • набряк (всієї молочної залози або її частини);
  • сосок стає вивернутим;
  • нетипові виділення із сосків, можливі навіть кров’янисті виділення;
  • лущення шкіри;
  • зміна форми грудей;
  • шишка або припухлість під рукою.
Поява вищевказаних симптомів зовсім не означає, що у вас виник рак грудей. Однак це є причиною не зволікати зі зверненням до лікаря.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною розвитку даного типу раку.
 
Є кілька факторів ризику, які збільшують шанси захворіти на рак грудей. При цьому наявність будь-якого з них не означає, що хвороба виникне.
  1. Шкідливі звички (куріння та зловживання алкоголем).
  2. Малорухомий спосіб життя.
  3. Проходження гормональної терапії (наприклад, препарати естрогену та прогестерону в пост менопаузі).
  4. Віковий фактор (більшість випадків припадає на жінок вікової категорії 55+).
  5. Спадковий фактор.
  6. Генетичні мутації.
  7. Відсутність в анамнезі вагітностей.
Тобто існують тригери хвороби які можна контролювати та вплинути на них, а є які не піддаються змінам, але потребують більш ретельного моніторингу.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду, аналізу клінічної картини та ряду діагностичних тестів. До них належать УЗД, мамографія, МРТ та біопсія молочної залози.

Тактика лікування обиратиметься залежно від стадії раку, розміру пухлини та відповідно ступеня її поширення.

Оперативне втручання є найпоширенішим методом лікування раку молочної залози. Багато пацієнтів проходять додаткові процедури, такі як хімієтерапія, таргетна терапія, опромінення або гормональна терапія (при чутливості пухлини до гормонів).

Для видалення пухлини лікар може обрати процедуру з видалення пухлини та навколишніх тканин, за необхідності – операцію з видалення лімфатичних вузлів (які отримують дренаж від пухлини або мають ракові клітини).

Також можливі випадки коли жінці знадобиться видалення всієї молочної залози або навіть обидвох.

Попри те, що є фактори ризику, які людина не може контролювати, дотримання здорового способу життя, регулярне проходження обстежень та проведення будь-яких профілактичних заходів, дадуть можливість знизити ризик розвитку раку молочної залози.

Скринінг раку грудей включає щорічне проходження мамографії починаючи з 40 років. Конкретні рекомендації стосовно проходження обстежень варто обговорити з лікарем. 

Також сьогодні можливо дізнатися про наявні генетичні мутації (мутація гена BRCA1 або BRCA2), що збільшує ризики мати онкологію. У таких випадках рекомендована профілактична мастектомія, тобто видалення молочних залоз.

Самостійною рутиною є проходження щомісячного само огляду грудей.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм