Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак товстої кишки: як розпізнати перші симптоми?

Рак товстої  кишки: як розпізнати перші симптоми?Рак товстої кишки або колоректальний серед усіх типів онкології посідає одне з перших місць зі смертності. Однак як вчасно виявити проблему? З’ясуємо далі.

Рак товстої кишки – це патологічний стан, що супроводжується злоякісним ураженням товстого кишківника та прямої кишки. 
 
Механізм розвитку захворювання полягає в безконтрольному рості клітин товстого кишківника та прямої кишки. Ці ракові клітини можуть походити від поліпів у товстій кишці.
 
Прояви захворювання залежатимуть від стадії раку. Так це слугує орієнтиром, щоб з’ясувати наскільки захворювання далеко зайшло.  Також це допомагає визначити найкращий план лікування та оцінити довгостроковий прогноз.

Найпоширеніший тип раку товстої кишки починається з аденокарциноми.

Характерні ознаки

На ранніх стадіях захворювання пацієнт можуть не відчувати симптомів.
 
При прогресуванні колоректального раку до клінічної картини приєднуватимуться наступні стани:
  • розлад травлення (закреп або діарея);
  • кров у калі;
  • больові відчуття та спазми у животі;
  • кровотеча з прямої кишки;
  • швидке насичення їдою;
  • надмірне газоутворення.
Перехід до 3-4 стадії раку супроводжуватиметься приєднанням слабкості, незрозумілої втрати ваги, блюванням.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною колоректального раку. Спеціалісти відмічають можливий вплив генетичних мутацій, що можуть бути як набутими, так і вродженими. Важливо розуміти, що їх наявність не гарантує 100% розвитку захворювання, однак потребує моніторингу. 
 
До можливих факторів ризику можливо віднести вік (50+), спадковість, наявність в анамнезі захворювання кишківника, поліпів товстої кишки, цукрового діабету 2 типу, ожиріння, паління та зловживання алкоголем.
 
Тобто можна зрозуміти, що існують тригери, яким можна запобігти або скоригувати.

Діагностика та тактика лікування

Вчасне діагностування захворювання підвищує шанси на успішність лікування. Варто враховувати, що рак товстої кишки часто не має симптомів на ранніх стадіях, тому його виявити можливо під час планових оглядів. Рекомендується людям починати скринінг раку товстої кишки у віці 40 років.
 
Методи обстеження захворювання включатимуть проведення фізикального огляду, лабораторне дослідження крові та калу, сигмоскопії, колоноскопії, КТ, рентгенографії, біопсії та ін.. 

Тактика лікування раку товстої кишки залежатиме від низки факторів, включаючи загальний стан здоров'я до стадії раку. Загалом операція є першим кроком у лікуванні раку товстої кишки. Подальші дії залежатимуть від того, як хворий відреагує на операцію та яке подальше лікування йому потрібно.

Так на ранній стадії захворювання лікар найчастіше проводить оперативне втручання з видаленням ракових поліпів. При поширенні раку можливе видалення частини кишківника. Результат є індивідуальним, у випадку якщо неможливо повторно приєднати решту здорової частини товстої кишки до прямої кишки формується отвір в черевній стінці. Додатково проводиться хімієтерапія, випромінювання. Променева терапія зазвичай проводиться разом з хімієтерапією.

Також можуть бути рекомендовані таргетні терапії та імунотерапія. 
 
Головне не нехтувати профілактичними оглядами, дотримуватися здорових звичок та вчасно за появи симптомів звернутися до лікаря, що дасть можливість виявити патологію на ранніх етапах розвитку.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм