Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пухлина гіпофіза: як вчасно розпізнати формування новоутворення мозку?

Пухлина гіпофіза: як вчасно розпізнати формування новоутворення мозку?Головний біль, нудота або запаморочення...На перший погляд, це типові симптоми які можуть свідчити про ряд порушень зі сторони організму, в тому числі й про емоційне вигорання або втомленість. Однак також це може вказувати й на формування пухлини мозку. Про це детальніше і з'ясуємо далі.

Пухлина гіпофіза - це патологічний стан, що характеризується формуванням новоутворення з клітин які маю аномальний ріст. Нагадаємо, що гіпофіз розташований біля основи черепа та попри свій розмір є чи не найголовнішою залозою яка контролює ряд важливих функцій організму та безпосередньо продукує певні гормони.
 
Одразу відмітимо, що більшість пухлин гіпофіза є доброякісними, однак це зовсім не означає, що звернення до лікаря чи відсутність лікування сприятливо відобразиться на вашому стані.
 
В залежності від того чи продукує аденома додаткові гормони діагностують секретуючу її форму, тобто ту, що виділяє додаткові гормони гіпофіза, а несекретуюча - не продукує гормони, але може стискати сусідні структури при надмірному рості. Також аденоми класифікуються в залежності від їх розміру - мікро- та макроаденоми.

Провокуючі фактори

Щодо причини пухлини, то окремо виділять сімейну ізольовану аденому гіпофіза (FIPA). FIPA — це коли генетична мутація є в родині, але пов’язана лише з пухлинами гіпофіза. Відмітимо, що на частку FIPA припадає близько 2% усіх пухлин гіпофіза. Вплив інших факторів сьогодні не доведений.

Характерні ознаки

Важко сказати, коли найчастіше починаються пухлини гіпофіза. Більшість з них розвиваються повільно, на розвиток потрібні роки, перш ніж спричинити достатньо проблем для встановлення діагнозу. Аденома гіпофіза може виникнути в будь-якому віці, але частіше зустрічається у людей у віці 30-40 років.
 
До ранніх проявів новоутворення гіпофіза з якими може стикнутися хворий можна віднести:
  1. Зміни або втрата зору, внаслідок тиску на зоровий нерв.
  2. Головний біль.
  3. Відчуття холоду.
  4. Нудота й блювання.
  5. Запаморочення.
  6. Симптоми гормонального дисбалансу.
  7. Судоми.
Тобто на відміну від раку, аденома не поширюється на інші частини тіла. Але коли вона починає рости, можливий тиск на сусідні структури з наступною появою додаткових симптомів.

Діагностика й тактика лікування

Встановлення діагнозу може відбутися ще до проведення діагностичних тестів, насамперед якщо аденома секретує гормони.
До загальної діагностики аденоми гіпофіза, відносять повну перевірку симптомів і анамнезу, а також проведення фізикального огляду. 
Додатково можливе призначення лабораторних досліджень крові й сечі, МРТ або КТ голови, обстеження зору.
 
Хірургічне вручання пухлини гіпофіза є основним методом лікування більшості типів новоутворень, які ростуть на ньому. Даний метод насамперед застосовується якщо новоутворення ракове або досягає великих розмірів й порушує рівень гормонів.
Відмітимо, що деякі типи пухлин можна лікувати лише медикаментами, якщо вони невеликі.
Також у деяких випадках спостереження, яке також називають підходом «почекаємо і побачимо», може бути правильним вибором.

Враховуючи, що не виявлено факторів способу життя чи навколишнього середовища, які викликають пухлини гіпофіза, немає конкретного способу їх запобігання. З усім тим можливо знизити ризик розвитку раку в цілому, дотримуючись здорового способу життя, зокрема правильно харчуючись, відмовившись від шкідливих звичок та регулярно займаючись спором.
Також вагому роль відіграє знання сімейної історії, яка може допомогти бути більш пильними та встановити ранні прояви патології якомога швидше.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм