Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак легені: фактори ризику та профілактика хвороби

Рак легені: фактори ризику та профілактика хворобиРак легені - це дуже поширене онкологічне захворювання з високим відсотком смертності. Особливо ця хвороба стала небезпечна сьогодні, під час пандемії коронавірусу СOVID-19 в усьому світі. Адже цей коронавірус найбільше пошкоджує саме функції легенів, а в групі ризику знаходяться хворі з супутніми хворобами, серед яких і рак. Тому хворі на рак легені потрапляють під подвійний ризик.

Фактори ризику розвитку раку легені

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, рак легені - найпоширеніший вид онкологічних захворювань в світі. При цьому чоловіки хворіють на рак легені в 7-10 разів частіше, ніж жінки.

Основний фактор ризику при розвитку раку легені - вдихання канцерогенів. За статистикою, близько 90% хворих на цей вид онкологічної патології - курці, адже в тютюновому димі багато канцерогенів. При цьому небезпечним є як активне, так і пасивне куріння.

До факторів ризику розвитку раку легені відносяться:
  • куріння;
  • проживання в місцевості з забрудненим повітрям;
  • робота на шкідливих виробництвах (постійний контакт з азбестом, радоном, миш'яком, нікелем, хромом, кадмієм);
  • вплив на людину радіоактивного випромінювання;
  • супутні хвороби легенів, які стали хронічними: туберкульоз, постійні пневмонії, сильні бронхіти.

Симптоми раку легені

Потрібно звернутися до лікаря, якщо є такі симптоми, які можуть свідчити про рак легені:
  • хронічний кашель;
  • задишка;
  • хриплість у голосі;
  • кровохаркання;
  • біль у грудях, що посилюється під час вдиху;
  • стрімка втрата ваги.
Рак легені - дуже підступна хвороба, адже в 15% випадків вона ніяк себе не проявляє, поки її стадія не стає запущеною.

Профілактика і лікування раку легені

Успіх лікування залежить від того, наскільки рано була виявлена ​​хвороба. Якщо пухлина операбельна, її видаляють хірургічним шляхом. Також пацієнтові може бути показана хіміо- та променева терапія. Іноді потрібне комбіноване лікування, його стратегію і методи вибирає лікуючий лікар-онколог.

Дуже важливою є локалізація пухлини, а також стадія розвитку хвороби, вік хворого, наявність хронічних захворювань. Все це впливає на результати лікування. Рак легені на більш пізніх стадіях погано піддається лікуванню, відсоток смертності від нього високий.

Головна профілактика раку легені - не починати курити чи ж кинути цю звичку, якщо вона вже є. Важливо усвідомлювати також небезпеку пасивного куріння, адже має принципове значення те, яке повітря вдихає людина. Дуже важливо захистити від ризиків пасивного куріння в першу чергу своїх дітей.

Ще один метод профілактики раку легені - оселитися в місцевості з чистим повітрям. Також потрібно уважно підходити до питання вибору роботи, розуміти, що шкідливе виробництво не дарма так називається, хоч і платять за роботу на ньому більше.

Наступний профілактичний метод - щорічний рентген грудної клітки, адже саме за допомогою даного методу найчастіше і виявляється рак легені. Важливо діагностувати захворювання на ранній стадії, щоб вчасно почати лікування.

Рак легені - показова для сучасної людини хвороба. Адже вона демонструє, наскільки сильно спосіб і місце життя можуть нашкодити нашому здоров'ю. Перше, що можна зробити, щоб вберегти себе від цього смертельно небезпечного захворювання - покінчити з курінням і не змушувати оточуючих дихати тютюновим димом.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм